Annons

Vård­valet har gett po­si­tiva ef­fekter

Opinion Det har blivit lättare att nå sin vård­cen­tral och att komma till dok­torn. Med­bor­ga­rna har vunnit på re­formen.
Opinion • Publicerad 21 maj 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

I Hal­land in­fö­rdes vård­val inom pri­mär­vården re­dan 2007, först i landet. Det blev suc­cé re­dan från starten. Val­fri­heten ökade, nya vård­cen­traler startades men för lands­tinget blev kost­naden inte hög­re, tack vare ett en­kelt er­sätt­nings­sy­stem. Stock­holm som ock­så hö­rde till pion­järerna hade ett an­nat, kost­nads­dri­van­de er­sätt­nings­sy­stem.

Re­gi­on Skåne följde så små­ning­om ef­ter och in­fö­rde ock­så vård­val, kallat häl­so­val. En färsk ut­vär­dering visar att ock­så här har den vik­tigaste ef­fekten blivit att skå­ningarna fått fler vård­cen­traler att välja mel­lan. Det har blivit lättare att nå sin vård­cen­tral och att komma till dok­torn. Med­bor­ga­rna har vunnit på re­formen.

Annons

Men i Skåne har häl­so­va­let or­ga­ni­serats på ett sätt som av vård­gi­va­rna upp­fattas som ad­mi­nist­ra­tivt be­svär­ligt. Ac­kre­di­terings­vill­koren har ändrats ofta och ibland med kort var­sel. Ersättningsreglerna är ock­så de­talj­styrande på ett onö­digt sätt, vil­ket för­svarar för vård­cen­tralerna att or­ga­ni­sera sig på ett ef­fek­tivt sätt.

Där­för är det vik­tigt att de be­slutande i Re­gi­on Skåne tar till sig slut­satsen i ut­vär­deringen, att de­talj­styrningen måste minska. Ge­nom att med­bor­ga­rna får välja vård­cen­tral och kan byta om de inte är nöjda be­höver inte så många olika de­tal­je­rade kva­li­tets­fak­torer finnas med i er­sätt­nings­sy­stemet. Den vår­cen­tral som inte håller till­räck­ligt hög kva­li­tet mis­ter listade pa­ti­enter och får där­med säm­re ekonomi och måste bli bätt­re för att kun­na finnas kvar.

Ett ex­em­pel på det är att i så gott som alla lands­ting/re­gi­oner upp­lever pa­ti­enterna att det blivit lättare att komma i kon­takt med vård­cen­tralen när vård­valet in­fö­rts, nå­got som ti­digare upp­fattades som ett hu­vud­pro­blem i re­la­tionen med pri­mär­vården.

Vård­valet inom pri­mär­vården är en så stor suc­cé att inte ens Vänsterpartiet vill att det ska av­skaffas. Med ett för­enklat och ut­vecklat häl­so­val kan pri­mär­vården fort­sätta ut­vecklas på sätt som är till gagn för med­bor­ga­rnas hälsa – och för re­gi­onens ekonomi.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons