Annons

Ut­vär­dera bätt­re hur nya re­gler fun­gerar prak­tiskt

Opinion Allt­för säl­lan ut­vär­deras hur re­gel­verk fun­gerar för de be­rörda – fö­re­tag el­ler en­skilda män­ni­skor.
Opinion • Publicerad 22 maj 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Po­li­tiska be­slut på­verkar det mesta i sam­häl­let. System med re­vi­sion har byggts ut de senaste åren, fram­för­allt ge­nom den fri­stå­en­de Riks­re­vi­sionen men ock­så ge­nom tyd­ligare re­gler om kom­mu­nal re­vi­sion.

Men allt­för säl­lan ut­vär­deras hur re­gel­verk fun­gerar för de be­rörda – fö­re­tag el­ler en­skilda män­ni­skor – sy­ste­ma­tiskt.

Annons

Gans­ka om­fat­tan­de ut­vär­der­ingar görs re­gel­bun­det av hur myn­dig­heter an­vänder sina pengar, även när olika stat­liga or­gan skickar pro­jekt­peng­ar till an­dra. De är na­tur­ligt­vis vik­tigt. Men lika nöd­vän­digt borde det vara att nya lagar och för­ord­ningar fun­gerar som tänkt och att de inte mot­verkar sitt syf­te ge­nom att fun­gera då­ligt för de fö­re­tag el­ler an­dra som ska ef­ter­leva be­stäm­mel­serna.

När­ings­livets re­gel­nämnd, som är en när­ings­livs­or­ga­ni­sa­tion som verkar för ef­fek­tivare och min­dre kost­samma re­gler, har gjort nå­gra fall­stu­dier av hur re­gler fun­gerar. Be­rörda fö­re­tag tyc­ker det finns stora pro­blem med att ef­ter­leva re­glerna och att det är lätt att hamna i kläm även om vil­jan att göra rätt finns.

Nämnden (NNR) tyc­ker att obe­ro­en­de ut­vär­der­ingar av lagar och re­gler bör göras, till ex­em­pel ge­nom ett or­gan un­der riks­dagen. När myn­dig­heterna själva gör över­syner är risken att de ser mer till sitt eget in­tres­se än till dem som ska han­tera re­gel­verket.

Det är lätt att hålla med. Alla har nytta av att de re­gler som ska gälla är ut­formade så att de är lätta att til­lämpa och ef­ter­leva.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons