Annons

Asylboende stänger – öppnar igen i höst?

BROBY Brobysjukhuset håller anläggningen startklar
Östra Göinge • Publicerad 23 maj 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Brobysjukhuset har tömts på asylsökande i och med att den tidigare entreprenören, Radan fastigheter, stänger sin verksamhet där i månadsskiftet. Jägersbo AB har dock tecknat avtal med fastighetsägaren och via företaget Brobysjukhuset AB har anbud lämnats in till Migrationsverket.

Ett avtal med Migrationsverket om asylboende innan hösten blir det inte för Brobysjukhusets del. Men grönt ljus i Migrationsverkets ramavtalsupphandling innebär att Brobysjukhuset kan få ett nytt avtal som börjar gälla från den 21 september.

Annons

– Beskedet vi har fått att är att inga avtal tecknas just nu. Med de nya ramavtalen ska alla andra avtal ersättas, säger Mathias Persson på Jägersbo AB.

– Det kan bli avtal på allt från sex månader till tre år.

Vad händer i väntan på besked från Migrationsverket?

– Vi håller anläggningen startklar. Just nu är det ganska låg inströmning av nyanlända och beskedet vi har fått är att det finns gott om platser. Vad vi vet nu är det inte aktuellt under sommaren, men det går upp och ner snabbt och det kan hända något fort.

Mathias Persson berättar att avsikten är att driva asylboende på Brobysjukhuset även framöver.

– Ja, vi hyr fastigheten för att ha asylboende. Fastigheten är väldigt lämpad för tillfälligt boende och det har varit god standard på verksamheten som har bedrivits här de senaste åren.

Om det blir nej för er i upphandlingen och det inte blir något nytt avtal i höst, har ni någon plan B då?

– Då bollar vi tillbaka till fastighetsägaren. Fastighetsägaren har eventuellt en del andra tankegångar också.

När besked kommer huruvida Brobysjukhuset får ett nytt avtal vet inte Mathias Persson.

– Vi hoppas ju på ett besked i god tid så att vi kan förbereda oss. Jag skulle tro att det blir tydligare efter sommaren.

Annons

Står byggnaden helt tom nu?

– Nej, vi har ett antal rum uthyrda till privatpersoner, enskilda personer som väntar på att få lägenhet. Så vi har personal på plats dygnet runt och det känns bra.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons