Annons

Jakt är inte en fråga som rege­ringen bör neg­li­gera

Opinion Nog borde Bucht in­rätta den där jakt­myn­dig­heten.
Opinion • Publicerad 23 maj 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

En ny myn­dig­het för jakt och vilt­vård fö­re­slog den sär­skilde ut­re­da­ren Hå­kan Larsson på för­re lands­bygds­mi­nis­tern Es­kil Er­lands­sons (C) upp­drag. Det var in­get som den nya rege­ringen tyc­kte om och istäl­let för att ta hand om för­sla­get lad­es ut­redningen ned in­nan de yt­ter­ligare frå­gor som in­gick i di­rek­tiven fick ut­redas klart.

Men nu har riks­dagen för an­dra gången be­stämt att det ska bli en vilt­vårds­myn­dig­het. Åt­min­sto­ne har ett ”till­kän­na­givande” gjorts igen om saken.

Annons

Att jakt är ett av de mest en­ga­gerande äm­nena är in­gen ny­het för riks­dags­männen. Kan­ske det är det för Ste­fan Löfven. Han gör nog bäst i att be­ordra Sven-Erik Bucht att ta tag i frå­gan.

Nu handlar det inte bara om jaktens or­ga­ni­sa­tion. En fråga som skulle kun­na lösas ge­nom en ny myn­dig­het är va­pen­li­censerna.

I dag har po­lisen stora pro­blem med att hinna han­tera an­sö­kningar om va­pen­li­censer från jä­ga­re och sport­skyttar. För båda är de långa vän­te­tiderna ett stort pro­blem. Den som söker om att få li­cens på en älg­stud­sa­re och tvingas vänta till de­cem­ber missar hela älg­jakten. Och den täv­lings­skytt som tvingas vänta i må­nader missar kan­ske hela sä­songen och tappar i ran­kningen.

Att snabbare han­tera li­censerna skulle ock­så un­der­lätta för va­pen­hand­la­rna, som nu tvingas ligga med stora la­ger av sålda va­pen som inte får hämtas ut förr­än li­censen är be­viljad.

Så nog borde Bucht in­rätta den där jakt­myn­dig­heten.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons