Annons

Bra att imamer ska ut­bildas på folk­hög­sko­lan

Opinion Då kan det re­li­gi­ösa bud­skapet och sed­vän­jorna sättas in i det mo­derna Sve­ri­ges per­spek­tiv.
Opinion • Publicerad 24 maj 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Se­dan lång tid ut­bildas präster på svenska uni­ver­si­tet. Även se­dan Svenska kyr­kan av­skiljdes från staten fort­sätter präster att ut­bildas vid svenska lä­ro­sä­ten.

För nå­gra år se­dan väckte då­va­ran­de ut­bild­nings­mi­nis­tern Lars Leijonborg frå­gan om även imamer för den växande mus­limska re­li­gi­ösa gruppen skulle få ut­bildning på svenska hög­sko­lor. Så blev det inte av olika skäl.

Annons

Men nu kommer ändå mus­limska imamer att ut­bildas i Sve­ri­ge. Det är Kis­ta folk­hög­sko­la, med mus­limsk in­riktning, som ska starta en ut­bildning för imamer. Fi­nan­sieringen sker i hu­vud­sak inom ramen för det stat­liga folk­bild­nings­an­slaget som går till folk­hög­sko­lornas verk­sam­het.

Att ut­bildningen ges vid en folk­hög­sko­la är en för­del. Det ligger i folk­hög­sko­lans idé att sko­lorna själva läg­ger upp ut­bildningen utan stat­lig in­blandning och att del­ta­ga­rna i hög ut­sträckning kan på­verka ut­bildningens in­riktning. Där­med kan riskerna för stat­lig in­blandning i re­li­gi­ösa frå­gor ute­slutas.

Sam­ti­digt är det av vär­de att en imam­ut­bild­ning för de mus­limska för­sam­lingarna i Sve­ri­ge ges här. Då kan det re­li­gi­ösa bud­skapet och sed­vän­jorna sättas in i det mo­derna Sve­ri­ges per­spek­tiv på ett bätt­re sätt än om imamer ut­bildade i Bos­ni­en el­ler Sau­di­ara­bi­en kommer hit.

Så­väl Svenska kyr­kan som nå­gra fri­kyr­kor driver folk­hög­sko­lor där ut­bildning med re­li­gi­ös grund, även yr­kes­ut­bildning, be­drivs. Så nå­got prin­ci­pi­ellt nytt är inte imam­ut­bild­ningen.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons