Annons

Grönt slog brunt i Ös­ter­ri­kes val

Opinion 31 026 röster var mar­gi­nalen för den gröne pre­si­dent­kan­di­daten Alexander Van der Bellens se­ger.
Opinion • Publicerad 24 maj 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

31 026 röster var mar­gi­nalen för den gröne pre­si­dent­kan­di­daten Alexander Van der Bellens se­ger över FPÖ:s kan­di­dat Nor­bert Hofer. Det var bara drygt en halv pro­cent av de näs­tan fem mil­joner ös­ter­ri­kiska väl­ja­rna. Val­del­ta­gan­det var drygt 70 pro­cent, vil­ket var hög­re än i den första val­om­gången.

Att den främ­lings­fi­ent­lige Hofer kun­de vinna i första val­om­gången och se­dan få näs­tan 50 pro­cent av rösterna i den av­slutande du­ellen är för­vånande, även om det del­vis var ett pro­test­val mot de båda tra­di­tio­nellt stora par­tierna, Socialdemokraterna SPÖ och kon­ser­va­tiva ÖVP, som de­lat på makten ända se­dan kriget och nu sam­re­gerar utan fram­tids­vi­sioner.

Annons

Det ti­digare fri­het­liga FPÖ ut­vecklades un­der Jörg Hai­der på 1990-talet till ett främ­lings­fi­ent­ligt och extremnationalistiskt par­ti som sam­ar­betar med franska Front National. Fram­gången för FPÖ i Ös­ter­ri­ke ökar ner­vo­si­teten i Frank­ri­ke in­för pre­si­dent­valet näs­ta år, där Marine Le Pen re­dan har så starkt stöd att det spe­ku­leras i att hon kan­ske kan bli pre­si­dent.

Att Van der Bellen nu blev Eu­ro­pas första gröna pre­si­dent är ändå den största sen­sa­tionen. Par­tiet fick bara drygt elva pro­cent av rösterna i det senaste riks­dags­valet. Men pro­fes­sor Van der Bellen at­tra­herade många, främst i städerna, sam­ti­digt som många ock­så röstade ne­ga­tivt, mot Hofer.

Van der Bellen har varit både kom­mu­nist och so­ci­al­de­mo­krat in­nan han blev mil­jö­par­tist och un­der åtta år par­ti­le­da­re för De gröna, en post han läm­nade ef­ter att de stora fram­gångarna för par­tiet ute­blivit.

Nu kun­de han kas­sera in en des­to större fram­gång. Som son till två in­vand­ra­re och med en myc­ket EU-po­si­tiv in­ställning, i mot­sats till Hofers EU-fi­ent­liga lin­je, väl­kom­nas sä­kert Van der Bellens val­se­ger i Brys­sel och i de flesta EU-hu­vud­städer.

Även om pre­si­denten har be­gränsat po­li­tiskt in­flytande kan det kan­ske på­verka Ös­ter­ri­kes flyk­ting­po­li­tik i li­be­ral rik­tning.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons