Annons

Fler kom­muner borde ha EU-stra­te­gi

Opinion 60 pro­cent av kom­munens be­slut be­rö­rs på ett el­ler an­nat sätt av EU-be­slut, så det är inte ovä­sent­ligt att veta hur EU fun­gerar och vad som be­slutas på EU-ni­vån.
Opinion • Publicerad 25 maj 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

I Häss­le­holms kom­mun an­tog kom­mun­sty­rel­sens ar­bets­ut­skott i går en re­vi­derad EU-stra­te­gi. Den är mer am­bi­ti­ös än vad som gäller för de flesta kom­muner

Den mest pu­blika delen är na­tur­ligt­vis Europaforum, som en­ligt stra­te­gin (men ock­så de flesta an­dra be­dö­ma­re) är ”Sve­ri­ges ledande are­na för sam­tal och de­batter kring Eu­ro­pa­frå­gor”. Det kallas i stra­te­gin, med rätta, för ett ”spjut­spets­ar­ran­ge­mang” och ska fun­gera som ”en stra­te­gisk till­gång i kom­munens på­ver­kans­ar­be­te”. Hur myc­ket kom­munen på­verkar ge­nom ar­ran­ge­manget kan na­tur­ligt­vis dis­ku­teras, men utan tve­kan har Häss­le­holm ”satts på kar­tan” ge­nom ar­ran­ge­manget, inte bara i Skåne utan ock­så i Brys­sel, kan­ske ock­så i Stock­holm. Själv­fal­let bör fo­rumet fort­sätta ut­vecklas, inte av­vecklas, som en mo­tion från an­nars EU-en­tu­si­as­tiska Li­be­ralerna kräver.

Annons

Kom­munens ar­be­te handlar ock­så, och kan­ske mest, om kun­skaps­för­med­ling inom or­ga­ni­sa­tionen. 60 pro­cent av kom­munens be­slut be­rö­rs på ett el­ler an­nat sätt av EU-be­slut, så det är inte ovä­sent­ligt att veta hur EU fun­gerar och vad som be­slutas på EU-ni­vån. Att sprida de kun­skaper och kon­takter som kom­mun­led­ningen och de an­ställda EU-sam­ord­na­rna har till många inom or­ga­ni­sa­tionen är allt­så myc­ket vä­sent­ligt.

Un­der de senaste fem åren har kom­munen del­tagit i 30-talet pro­jekt och hämtat hem 42 mil­joner kro­nor från EU:s fonder och pro­gram. Un­der för­ut­sättning att det varit vik­tiga pro­jekt är det in­gen då­lig vinst för kom­munens in­vå­na­re.

Att fort­sätta det­ta sy­ste­ma­tiska ar­be­te för att ha nytta av EU är vik­tigt för kom­munen. Eu­ro­pa Direkt-kon­toret i Häss­le­holm, som är sam­fi­nan­sierat av kom­munen och EU-kom­mis­sionen, är i det per­spek­tivet be­ty­del­se­fullt.

Som hel­het är stra­te­gin en bra grund för förvaltningens ar­be­te. Men fram­för­allt är det ett fö­re­dö­me som fler kom­muner borde ta ef­ter. EU-per­spek­tivet be­höver att finnas med i det dag­liga kom­mu­nala ar­be­tet.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons