Annons

Hälsostaden Ängelholm kan få fortsätta

Skåne Mycket talar för att det uppmärksammade projektet Hälsostaden Ängelholm får fortsätta.
Publicerad 25 maj 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Alliansen i Region Skåne vill låta det framgångsrika projektet fortsätta tills det kan överföras till hela den skånska sjukvården.

– Det är vår ambition för att skapa en jämlik vård i hela Skåne. I den studie som vi vill göra om detta bör även det nya hälso- och sjukvårdsavtalet vägas in, kommenterar Gilbert Tribo gruppledare för Liberalerna.

Annons

Styret i regionen föreslår att Hälsostaden Ängelholm blir en del av sjukvårdsförvaltningen Sund.

– Risken är stor att projektet försvinner i Sund och inte kommer resten av den skånska vården tillgodo, säger Carl-Johan Sonesson (M) oppositionsledare i Region Skåne.

Regionrådet Patrik Jönsson (SD) säger till tidningen att SD i grunden är för att Hälsostaden Ängelholm blir en del av Sund.

– Projektet vänder sig till äldre multisjuka och har varit framgångsrikt. Det tar tid att implementera Hälsostaden Ängelholm i resten av Skåne. Vi vill se en utredning om hur det nya hälso- och sjukvårdsavtalet påverkas av en implementering. Får vi det är vi beredda att diskutera en förlängning av projektet.

Alliansens företrädare är noga med att påpeka att en utredning av en överföring av projektet till hela Skåne måste utföras.

– Vi är inte i hamn ännu om hur lång tid vi anser att projektet bör förlängas. Ett halvår är för kort. Vi tror att det krävs två år, men vi är beredda att kompromissa om tiden, säger Carl-Johan Sonesson.

Dåvarande Femklövern i Region Skåne drog igång projektet tillsammans med Ängelholms kommun 2013. Målen var högt ställda: projektet skulle förbättra samarbetet mellan den kommunala omsorgen, primärvården och specialistvården. Patienterna skulle inte hamna mellan stolarna och tillgängligheten skulle öka.

Hälsostaden har 600 anställda varav 500 från sjukhuset i Ängelholm, 35 från primärvården och 65 från kommunen.

Det treåriga projektet har fallit ut väl, visar en utvärdering.

Hälsostaden har klarat ekonomin bättre än i övriga sjukvårdsförvaltningar och inte ökat användningen av hyrpersonal.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons