Annons

Fritidsgård bättre än att glo på mobilen

GLIMÅKRA Elvaåriga Mira skrev till kommunledningen
Östra Göinge • Publicerad 26 maj 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
”Nu är jag trött på att alla sitter och tittar ner på sina mobiler eller spelar tv-spel hela dagen.” Så inleder Mira Nordlund, 11, sin skrivelse till kommunen.  FOTO: PETER PAULSSON
”Nu är jag trött på att alla sitter och tittar ner på sina mobiler eller spelar tv-spel hela dagen.” Så inleder Mira Nordlund, 11, sin skrivelse till kommunen. FOTO: PETER PAULSSON

– Vi är ett gäng kompisar, ganska många, och ibland är det lite svårt att vara hemma allihop hos någon, säger Mira, som går i fjärde klass på Glimåkraskolan.

I samband med ett skolarbete dök idén om en fritidsgård upp.

Annons

– Jag gick i gång på det, säger Mira och berättar att hon ser fritidsgården Pulsen i Osby som ett bra exempel.

– Jag har varit där på disco och följer Pulsen på Instagram och det har inspirerat mig.

Mira spelar fotboll i Glimåkra/Sibbhult och även när det inte är träning eller match tillbringar hon en del tid på fotbollsplane. Och på lekplatsen vid Prästängen brukar Mira och hennes kompisar vara ganska ofta.

– Men då kan man inte vara inomhus, säger Mira och konstaterar att vädret inte alltid är som det är den här underbara majdagen.

Så istället för att bara prata med familj och kompisar om att det skulle vara kul med en fritidsgård i Glimåkra bestämde sig Mira för att väcka kommunledningens uppmärksamhet. Hon skrev till kommunen om fördelarna med en fritidsgård.

– Jag tänkte att det är väl lönt att i alla fall försöka, säger hon.

I sin skrivelse lyfter hon fram hur många bara sitter och glor på sina mobiler.

– Och jag kan vara en av dem, ler Mira.

– Det känns tråkigt, men det blir att man tar till mobilen när man inte har något annat att göra.

FAKTA

Annons

Namn: Mira Nordlund.

Ålder: 11.

Bor: Glimåkra.

Familj: Mamma Sofi, pappa Henrik, storebror Melvin, 12, och lillasyster Maja, 6.

Gör: Går i fjärde klass på Glimåkraskolan.

Aktuell: Har skickat en skrivelse till kommunen och framfört sitt önskemål om en fritidsgård i Glimåkra.

Miras skrivelse:

”Nu är jag trött på att alla sitter och tittar ner på sina mobiler eller spelar tv-spel hela dagen. Jag vill ha en fritidsgård som jag kan gå till när jag har tråkigt eller vill träffa några kompisar och man inte känner för att vara hemma. Man vill liksom spela boll med andra i klassen eller skolan. Den behöver inte vara så stor, bara lite gungor, en fotbollsplan, basketplan, ett rum där man kan slappa och ett rum som man kan göra lite vad som helst i. Det finns ett bra exempel i Osby. Den fritidsgården är kanske lite väl stor men nästan som den. Jag har ett gäng kompisar och vi brukar vara med varandra ibland. Men det är inte alltid föräldrarna blir så glada när vi frågar om vi kan vara hemma hos någon. Plus att vi kanske kommer vara lite mer aktiva.”

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons