Annons

Skulle Brexit vara en ka­ta­strof?

Krönika Även om ”Bremain” vinner och britterna stannar i EU be­hövs en re­jäl de­batt om vil­ken väg EU ska gå.
Opinion • Publicerad 26 maj 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Att Stor­bri­tan­ni­en kan­ske lämnar EU oroar den svenska rege­ringen, det fram­gick även när Ste­fan Löfven pre­sen­terade sin re­ger­ings­om­bild­ning.

Där­emot var inte de er­fa­rna EU-de­bat­törer som dis­ku­terade frå­gan på SNS Skånes fru­kost­mö­te i Mal­mö i går så oro­liga. Brexit skulle inte på­verka så myc­ket som det sägs, trodde ex­em­pel­vis fö­re­tags­le­da­ren Rune Andersson, Sös­da­la.

Annons

Inte hel­ler oroade sig Maria Bo­re­li­us, mest känd för den kortaste stats­råds­tiden i svensk hi­sto­ria, bara åtta dagar som han­dels­mi­nis­ter, men nu­me­ra verk­sam i London bland an­nat som sty­rel­se­le­da­mot i den milt EU-kri­tiska tan­ke­smed­jan Open Eu­ro­pe.

Ve­te­ran­jour­na­listen Rolf Gus­tavs­son oroade sig mer för att ett nej i den brit­tiska folk­om­röstningen skulle leda till folk­om­röstnings­dis­kus­sioner i an­dra länder med oanade kon­se­kvenser.

Han på­minde om att den danska folk­om­röstningen om Maa­stricht 1992, när danska folket röstade nej, var de första tec­knet på folk­lig skep­ti­cism mot EU. Se­dan har många folk­om­röst­ningar ge­nom­fö­rts med va­rierande re­sul­tat.

I den brit­tiska de­batten har tunga eko­no­miska spe­la­re som Bank of Eng­land, när­ings­livs­or­ga­ni­sa­tioner och till och med IMF varnat för stora eko­no­miska kon­se­kvenser om Stor­bri­tan­ni­en lämnar EU. Ett ras för pundet (vil­ket kort­sik­tigt skulle sti­mu­lera ex­porten), kraf­tigt sjunkande bo­stads­priser och kan­ske fö­re­tags­flykt från Lon­dons fi­nans­mark­nad har målats upp som tänk­bara kon­se­kvenser.

Det är sam­ma över­drifter som i den svenska euro­de­batten, trodde Rune Andersson, som var en av de ledande på den svenska nej­si­dan 2003. Han trodde inte hel­ler att EU:s länder skulle bloc­kera ett fri­han­dels­av­tal med Stor­bri­tan­ni­en bara för att hämnas. Den brit­tiska han­deln är för vik­tig för EU:s länder.

Utan Stor­bri­tan­ni­en stärks de pro­tek­tio­nis­tiska krafterna i EU, varnade Rolf Gus­tavs­son. Sve­ri­ge skulle då för­lora en av de vik­tigaste me­nings­frän­derna för fri han­del. Skulle åsikts­klyf­tan växa i EU kan­ske ett nytt Efta, med Stor­bri­tan­ni­en, Norge, Dan­mark och Sve­ri­ge som kärna, åter­upp­står?

Dit är det san­no­likt långt. Men dagens EU är inte det­sam­ma som det EU Sve­ri­ge gick med i 1995. Då var in­riktningen ett EU be­stå­en­de av själv­stän­diga stater i sam­ar­be­te. Nu me­nar många att fe­de­ra­lismen, att EU be­stämmer allt­mer över hu­vudena på ländernas par­la­ment, växt sig för starkt.

En del i det­ta är att EU-dom­stolen i Lux­em­burg ge­nom ”ju­ri­disk ak­ti­vism” driver över­stat­lig­heten läng­re än de po­li­tiska be­slu­ten och utan att stats- och re­ger­ings­cheferna rea­gerar som de skulle ha makt att göra. Det har bi­dragit till den brit­tiska kri­tiken mot hur EU fun­gerar.

Po­li­ti­sera EU mera, re­kom­men­derade Rolf Gus­tavs­son, och minska tek­no­kraternas och ju­risternas makt. Det skulle göra det möj­ligt att för­ankra EU bätt­re i folken.

Det är ett klokt råd, oav­sett hur den brit­tiska folk­om­röstningen går. Även om ”Bremain” vinner och britterna stannar i EU be­hövs en re­jäl de­batt om vil­ken väg EU ska gå. Då är oddsen goda för att britternas un­dan­tag i stället blir re­gler för alla.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons