Annons

Den nya mil­jö­rö­rel­sen

Le­da­re Ska LRF kun­na bli den Nya Mil­jö­rö­rel­sen krävs hög­re am­bi­tioner och större an­svar för djur­etik och kli­mat­frå­gor.
Opinion • Publicerad 27 maj 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
LRF:s ord­fö­ran­de He­le­na Jonsson. 		            Foto: TT
LRF:s ord­fö­ran­de He­le­na Jonsson. Foto: TT

Att bön­derna är den nya mil­jö­rö­rel­sen me­nar Lant­bru­ka­rnas Riksförbund (LRF) som un­der vec­kan hållit riks­stäm­ma. Ord­fö­ran­de He­le­na Jonsson pekade un­der sitt in­led­nings­tal på att det är bön­derna som sitter på lös­ningarna och re­surserna för att upp­nå ett håll­bart sam­häl­le. Med att ut­nämna sig till mil­jö­rö­rel­se följer dock ett stort an­svar, och många för­plik­tel­ser.

Det är en väl­kom­men at­ti­tyd­för­änd­ring från en an­nars grå och kon­ser­va­tiv or­ga­ni­sa­tion. LRF har un­der de­cen­ni­er spridit bilden av bon­den som klagande och sö­kan­de ef­ter po­li­tisk räd­dning när mjölk­priserna sjunker. Fö­re­tag­sam­het el­ler ini­tia­tiv för att stärka djurvälfärd el­ler mil­jö och kli­mat har varit un­der­ord­nat hög pro­duk­tion och lob­by­ar­be­te för sän­kt die­sel­skatt. Ty­värr har den at­ti­tyden inte lett till att unga ent­re­pre­nörer di­rekt flockats kring branschen, och den själv­in­sikten har nog nått fram nu.

Annons

Jonsson gör själv kopp­lingen till Mo­de­raternas för­vandling till Nya Mo­de­raterna och övertagandet av klas­siska ar­betar­frå­gor. På sam­ma sätt är här tanken att över­ta mil­jö­rö­rel­sens tolk­nings­fö­re­trä­de i mil­jö­frå­gor.

Det är väl­kom­met, och kan bi­dra till en ny­an­sering av de­batten kring mat och kli­mat, men LRF glömmer två vik­tiga sa­ker: am­bi­tion och an­svar.

Bud­skapet är att pro­du­cera mera från skog och jord och att po­li­tiska styr­me­del är då­liga. Det går ty­värr inte att ut­läsa en vilja att stärka värden inom djur­etik, mil­jö, kli­mat el­ler so­ci­ala frå­gor. Det blir pro­ble­ma­tiskt när re­pre­sen­tanter från LRF ar­gu­men­terar för till ex­em­pel en upp­luck­rad be­tes­lag, att tillåta fast­lås­ning av sug­gor, el­ler att för­svaga den svenska mil­jö­lag­stift­ningen.

Nya Mo­de­raterna hade tyd­liga mål och en tyd­lig stra­te­gi för att nå dit. Det svenska lant­bruket är långt ifrån mil­jö­vän­ligt, även om det ofta har min­dre mil­jö­på­ver­kan än många an­dra länders lant­bruk. Utan am­bi­tion om att skapa ett verk­ligt håll­bart lant­bruk med mi­ni­mal kli­mat­på­ver­kan är den Nya Mil­jö­rö­rel­sen ett luft­slott.

Adam Ar­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons