Annons

En park fylld av minnen

Osby Utomhusvistelsen på äldreboendet Lindhem i Osby fick lågt betyg i den senaste brukarenkäten. Kritiken har nu lett till att de boende fått en egen drömpark att vistas i.
Osby • Publicerad 27 maj 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Osby kommun har länge legat bra till i de öppna jämförelserna när det gäller landets äldreomsorg. Detta syntes även i den senaste undersökningen.

När det gäller utomhusvistelsen på kommunens äldreboende visade det sig däremot att Lindhem i Osby stack ut jämfört med till exempel grannboendet Rönnebacken. På Rönnebacken var 77 procent nöjda med utevistelsen medan siffran på Lindhem endast låg på 54 procent.

Annons

– Vi har varit medvetna om det här, konstaterar Regina Bendz som är enhetschef på Lindhem. Här finns många som lider av demens och vi har inte haft något staket runt parken vilket har gjort att de äldre inte kunnat vara ute själva.

Den parklika utemiljön är annars perfekt för de boende. En stor rödbok fungerar som ett jätteparasoll mitt i parken och här finns både sittplatser, olika träd och doftande syrener.

Nu är parken äntligen inhägnad och Regina Bendz har tillsammans med de övriga som jobbar på boendet förvandlat trädgården till en oas.

En paviljong har skänkts till boendet och här har man placerat soffor och bord. En ramp leder ut i parken så att både de som sitter i rullstol och de som har svårt att gå kan ta sig ut.

Anhöriga har skänkt olika sorts perenna växter som ska planteras i nygrävda rabatter.

– Sedan har vi gjort ett kaffekoppsträd, ett lyktträd och ett solcellsträd, berättar Regina Bendz.

Och jo, det stämmer att riktiga porslinskoppar, ljuslyktor och solcellslampor dinglar i grenarna.

Tanken är att de här sakerna ska stimulera sinnena hos de som har svårt med minnet.

– Många av sakerna har olika personer skänkt till oss, men vi har även varit runt på olika loppisar och handlat, berättar Regina Bendz. Mina vänner vet att jag vill ha det de tycker är skräp.

I parken hänger även tvätt och intill fastigheten står en huggkubbe.

Annons

Regina Bendz förklarar att man gjort olika hörnor inomhus med gamla saker som de äldre kan känna igen.

Där finns till exempel en gammal skolbänk, några gulnade tidningar, äldre leksaker, en griffeltavla och en ålderdomlig sjuksköterskeuniform. Nu har man överfört dessa minnesidéer även till utemiljön.

När parken nu öppnat sig för de äldre är planerna många.

– Jag skulle vilja ha ett sockerdricksträd, säger Regina Bendz entusiastiskt. Och så önskar jag att vi kunde sätta hit en gammal traktor. En riktig gammal ”Grålle” skulle det vara.

Under onsdagen var det stort tårtkalas under rödboken med besök av många anhöriga.

Det var bara att konstatera att Lindhem fått en riktig Pippi Långstrumpträdgård dit även grannarna från Rönnegården nu är välkomna att hälsa på.

Nu är förhoppningen att betyget för utemiljön sticker i höjden nästa gång frågan kommer upp i en enkät.

bild 1/4
Osby 2016-05-25. Förbättrad utemiljö på Lindhem. Kaffekoppsträd.
Osby 2016-05-25. Förbättrad utemiljö på Lindhem. Fika i det gröna.
Osby 2016-05-25. Förbättrad utemiljö på Lindhem. Ingela Gunnarsson och Rune Sand doftar på syren.
Osby 2016-05-25. Förbättrad utemiljö på Lindhem. Regina Benz och picnickorg.
Osby 2016-05-25. Förbättrad utemiljö på Lindhem. Kaffekoppsträd.
Osby 2016-05-25. Förbättrad utemiljö på Lindhem. Fika i det gröna.
Fakta:

Utomhusvistelsen på äldreboendet Lindhem i Osby fick lågt betyg i den senaste brukarenkäten. Kritiken har nu lett till att de boende fått en egen drömpark att vistas i.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons