Annons

Osbyskola kritiseras efter mobbingfall

Osby Eleven kände sig utfryst av klassen och blev dagligen utsatt för verbala och fysiska kränkningar. Skolan ansåg däremot att elevens rädslor varit “obefogat starka”.
Osby • Publicerad 27 maj 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Eleven som går på en grundskola i Osby kommun vittnar om hur hen dagligen blivit utsatt för grovt kränkande uttalanden. När vårdnadshavarna anmälde detta till rektorn fick de till svar att eleven inte alls varit särskilt utpekad. Istället menade rektorn att det är så jargongen är i den klassen.

Eleven har också berättat att hen upplevt en stor rädsla och otrygghet i skolan.

Annons

Främst är det ett fåtal elever som ligger bakom de kränkande handlingarna, men eleven upplever även att hen var utfryst av hela klassen. Vårdnadshavaren berättar att detta har förts fram i samtal med rektor, kurator och pedagogerna så gott som varje vecka, men att skolan inte har tagit uppgifterna på allvar.

De har istället hävdat att elevens ängslan har varit obefogad och ett uttryck för psykisk ohälsa.

I anmälan beskrivs en rad kränkande händelser som eleven blivit utsatt för. Från skolans håll känner man dock inte igen sig i anmälarens beskrivning av situationerna.

Vid flera av de tillfällen som vårdnadshavaren menar att eleven blivit utsatt för kränkande behandling menar skolan att det i själva verket rör sig om isolerade incidenter.

De menar också att de visst har vidtagit åtgärder för att eleven ska kunna känna sig trygg i skolan.

I sin kommentar till anmälan skriver skolan att de har respekt för elevens rädslor “även om de ibland har tett sig obefogat starka” och att man har varit noga med att inte förstärka dessa rädslor genom att till exempel inrätta “vakter”.

Barn- och elevombudets utredning visar att eleven blivit utsatt för både verbala och fysiska kränkningar. De konstaterar också att skolan inte har utrett alla uppgifter om kränkande behandlingar som kommit till personalens och rektorns kännedom.

Visserligen, skriver de, har skolan vidtagit ett flertal olika åtgärder för att försöka komma till rätta med elevens skolsituation, såväl på generell som på individuell nivå.

Dessa åtgärder har dock inte lett till att elevens utsatthet upphört.

Av skolverkets allmänna råd för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling framgår att om en elev blivit utsatt för kränkande behandling måste åtgärder vidtas snabbt och dessa åtgärder måste även leda till att kränkningarna upphör.

Annons

Med detta som bakgrund kan Barn- och elevombudet konstatera att huvudmannen inte har iakttagit sina skyldigheter enligt skollagen.

Därför måste nu skolan innan den 19 augusti ha vidtagit en rad åtgärder för att förhindra att liknande händelser inträffar i framtiden, samt utreda den aktuella elevens nuvarande skolsituation.

Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons