Annons

Väst­liga värden i kris

Krönika Testet blev den ara­biska våren. Då svek väst­världen!
Opinion • Publicerad 27 maj 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Po­li­tiska le­da­re talar gär­na om de väst­liga vär­dena: fri­het, alla män­ni­skors lika vär­de och rät­tig­heter, de­mo­kra­ti och hu­ma­nism. Men hur är verk­lig­heten?

Rap­porter om män­ni­skor som går un­der i hund­ra­tal på Me­del­ha­vet, män­ni­skor som svälter och sover på marken i in­ter­ner­ings­lä­ger i Grek­land, flyk­tingar som skickas till­ba­ka till osäkerhet och mi­sär i Tur­ki­et och Li­by­en. Allt det­ta får oss att tvivla.

Annons

Eu­ro­pa har länge kring­gått flyk­ting­kon­ven­tionens för­plik­tel­ser. Visst, flyk­tingar som når Eu­ro­pa kan söka asyl och få det. Men per­soner som kan tänkas söka asyl får inte vi­sum, och kan inte komma hit le­galt.

Men nu har flyk­ting­trycket vuxit, i syn­ner­het i Mel­lan­ös­tern och Nord­af­ri­ka, så att hund­ra­tu­sen­tals män­ni­skor är be­redda att göra vad som helst för att komma vidare till Eu­ro­pa. Eu­ro­pa står då hand­lings­för­la­mat. Re­sul­tatet är kaos, gräns­hin­der och en täv­lan i främ­lings­fi­ent­lig­het. Lik­nan­de at­ti­tyder ser man i an­dra väst­länder – Au­stra­li­en, Ka­na­da och USA.

Det var tyd­ligare förr! An­dra världs­kriget var en kamp mel­lan världens de­mo­kra­tier och vid­riga na­zis­tiska och fa­scis­tiska dik­ta­turer.

Seg­rar­makterna grun­dade FN som an­tog de­kla­ra­tionen om de mänsk­liga rät­tig­heterna och flera kon­ven­tioner som kon­kre­ti­serade MR-de­kla­ra­tionens krav, till ex­em­pel flyk­ting­kon­ven­tionen.

Ko­lo­ni­al­väl­dena av­vecklades. Även stöd till dik­ta­turer och krossande av allt­för väns­ter­sin­nade de­mo­kra­tier kun­de all­tid för­svaras som nöd­vän­digt i kampen mot världs­kom­mu­nismen.

George W Bush för­sökte lan­sera ”kriget mot ter­ro­rismen” som ett nytt krig för fri­het och de­mo­kra­ti. Men ju läng­re det fort­skred, des­to min­dre tro­vär­digt blev det.

Testet blev den ara­biska våren. Då svek väst­världen! Man såg att de­mo­kra­ti kun­de föra le­da­re till makten, le­da­re som i sin tur var ne­ga­tiva till väst­makternas, och an­dra stor­makters, eko­no­miska och po­li­tiska do­mi­nans. Så de gam­la makt­ha­va­rna fick fria händer att krossa de­mo­kra­ti­för­söken.

Först när IS hotade att skapa ett ara­biskt ka­li­fat, som kun­de all­var­ligt hota stor­makternas geo­stra­te­giska och eko­no­miska in­tres­sen, in­grep väst­makterna.

Kort­sik­tiga egen­in­tres­sen har fått över­trumfa de väst­liga vär­dena så­väl när det gäller flyk­ting­kriserna som i fråga om kon­flikterna. Men det har bara lett till vär­re kaos.

Kan­ske hade det varit bätt­re med en mer vär­derings­sty­rd po­li­tik. Om EU re­dan i sam­band med Scheng­en­av­ta­let hade byggt upp ett ge­ne­röst, hu­mant och an­svars­fullt flyk­ting­mot­ta­gan­de, så hade den kris, som idag hotar hela EU:s ex­i­stens, kun­nat han­teras på ett vet­tigt sätt.

Annons

Och om väst­makterna hade stått upp för de­mo­kra­tin och gett det stöd som be­hövdes hade man idag haft de­mo­kra­tiska part­ners att sam­ar­beta med och be­tyd­ligt bätt­re för­ut­sätt­ningar att han­tera re­gi­onens kon­flikter.

Att göra om och göra rätt är säl­lan lätt. Men nog är det det­ta som be­hövs.

Pär Gran­stedt
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons