Annons

God samarbetstanke om miljö och bistånd

Opinion Nya vice statsminister Isabella Lövin skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att hon vill ta ett helhetsgrepp på bistånd och klimat i sin nya roll som minister med ansvar för dessa frågor.
Opinion • Publicerad 29 maj 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Nya vice statsminister Isabella Lövin skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att hon vill ta ett helhetsgrepp på bistånd och klimat i sin nya roll som minister med ansvar för dessa frågor. Hon menar att klimathänsyn ska ses som en del av biståndet och inte som en separat faktor. Det är ett klokt tankesätt.

Det är välkommet att Lövin talar mycket om blocköverskridande samarbete. I ett land som Sverige där det råder bred konsensus kring att värna klimat och miljö är det märkligt att man inte samarbetar bredare i en så viktig fråga. Ju mer man förankrar det över blockgränsen, desto mer kan bli gjort.

Annons

Lövin har mer på fötterna i hållbarhetsfrågan än de flesta av sina partikamrater med kolbitar och slagord. Under tiden då hon var rapportör i fiskekvotsfrågan inom EU fick hon fina resultat på ett kontroversiellt område, där vissa medlemsländer menade att det var viktigare att göra stor omedelbar vinst på fisket än att motverka långsiktig utfiskning och den katastrof det skulle innebära för dem som lever av på fiske. Lövin visade att hårt arbete och samarbete över gränserna kunde besegra korttidstänkande. EU-parlamentet är bättre på att arbeta blocköverskridande än vi är nationellt och Lövin har erfarenhet av att sträcka ut en hand för att hitta breda lösningar.

Man ska dock förhålla sig lite skeptisk även fortsatt. Miljöpartiet har visat i regeringsställning att de har svårt att driva egen politik utan att hamna i konflikt med socialdemokraterna och har fått ge efter i sina principfrågor så ofta att man kan fråga sig om det ens finns någon MP-politik kvar i regeringen. Dess ministrar har hanterat sitt ansvar klumpigt och utan känsla för sammanhanget. Lövin har valts till Romsons efterträdare med ett bra cv och ovanligt goda förutsättningar att hantera de områden hon fått i sin utökade portfölj. Kanske kan hon slippa den omvända Midaseffekt som MP-ministrar i regeringsställning hitintills har upplevt.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons