Annons

Skogens konungar

OSBY SM i skog avgjordes på naturbruksgymnasiet
Osby • Publicerad 29 maj 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är förbundet Skog och ungdom som anordnar SM i skog och när naturbruksgymnasiet i Osby fick frågan om man ville vara värd för mästerskapet var svaret ...

– ... självklart! Det här är första gången SM i skog avgörs här i Osby och vi är helnöjda, säger Lars Unné, rektor på Naturbruksgymnasiet.

Annons

För personalen på Naturbruksgymnasiet har SM-arrangemanget naturligtvis inneburit en hel del jobb.

– Ja, det är klart. Men förbundet Skog och ungdom har ju gjort det här förr och har ett färdigt koncept som de kommer med. Alla är väldigt proffsiga och kunniga, så det har gått bra, säger Unné.

På fredagen inleddes tävlingarna på Jonstorpsgården med bland annat teoretiska prov, lastning och lossning, miljöhänsyn, virkesmätning och plantering.

På lördagen var det sedan fällning, röjning, naturkännedom, motorsågning och lastning/lossning innan de sex bästa i respektive klass (skolklassen och SM-klassen) fick göra upp i finalen inne på ”arenan” vid maskinhallen. Det var motorsågning som gällde i finalen och deltagarna visade upp imponerande precision.

Lars Unné konstaterade att arrangemanget hade gått utmärkt.

– Det är ju branschfolk som håller i de olika momenten. Kul och nyttigt för eleverna att få ta del av det här, få se att ”okej, det är det här vi ska kunna”. Det blir lite som examen för eleverna.

I samband med tävlingarna var det även motorsågens dag samt öppet hus på skolan. Och så bjöds det på en rad olika utställningar av olika skogsföretag.

bild 1/2
SM i skog på naturbruksgymnasiet i Osby.
SM i skog på naturbruksgymnasiet i Osby.
SM i skog på naturbruksgymnasiet i Osby.
SM i skog på naturbruksgymnasiet i Osby.
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons