Annons

Petar-partierna

Opinion Med jämna mellanrum röstar någon i riksdagens ”knapptryckarkompani” efter personlig övertygelse och inte enligt partilinjen.
Opinion • Publicerad 30 maj 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
Hanif Bali. Foto: TT
Hanif Bali. Foto: TT

Med jämna mellanrum röstar någon i riksdagens ”knapptryckarkompani” efter personlig övertygelse och inte enligt partilinjen. Inte sällan handlar det om en profilfråga för politikern, eller något som känns så viktigt för den egna ideologin att det inte går att rätta sig i leden. Vad som händer sedan är beroende på vilket politiskt parti du tillhör. Är du med i Moderaterna blir du inte sällan petad från ditt uppdrag eller förflyttad till nya uppgifter där du anses göra mindre ”skada”. Riksdagsledamoten Hanif Bali röstade nyligen mot partilinjen och förflyttades därför från sitt uppdrag.

Sedan hans avgång har det varit populärt att kritisera Fredrik Reinfeldts tid som ledare. Bland annat anses partiet ha varit toppstyrt på ett destruktivt sätt. Anna Kinberg Batra tycktes till en början vilja driva en annan linje. Förflyttningen av bland andra Bali tyder på motsatsen.

Annons

Det finns ett värde i att en riksdagsgrupp röstar ihop och inte i anarki. Om man röstar efter övertygelse i varje fråga blir det svårt för partiet att hävda att de har en gemensam linje, till exempel i samarbeten och förhandlingar med andra partier.

Men partier som kräver absolut lydnad ger ett intryck av att den enskilda politikerns övertygelser inte spelar någon roll. Petandet av Bali är ännu ett uttryck för Moderaterna som ”petar-parti” som håller avvikande röster kort. Bali säger själv att han förstår partiets resonemang och inte hyser agg. Moderaterna är inte ensamma om att kräva lydnad av sina ledamöter och att försöka pressa dem till rättning i leden. Men den moderata piskan är extra lång och matchas bara i användningsfrekvens av den socialdemokratiska.

Det borde finns ett visst utrymme för individualitet även i riksdagen. Enstaka frikort för personlig övertygelse. Hur ska annars en Moderat kunna be väljare att rösta med personkryss eller hävda att man ska driva lokala frågor i riksdagen? Full lydnad innebär ett slags subtil lögn för väljarna. Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons