Annons

Le­ga­li­sera inte hasch, riskerna är väl kända

Opinion Det finns otve­ty­diga forsk­nings­re­sul­tat som visar att an­vändningen av can­na­bis ger all­var­liga lång­sik­tiga ska­dor.
Opinion • Publicerad 31 maj 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

I nå­gra ame­ri­kanska del­stater har can­na­bis le­ga­li­serats. Även i EU-landet Por­tu­gal dis­ku­teras le­ga­li­sering. Men kravet fick inte ge­hör på den stora FN-kon­fe­rensen om drog­be­kämpning här­om­vec­kan.

Det var klokt. Sve­ri­ge har länge gått i täten för en hård lin­je mot all nar­ko­ti­ka. Men här­om­da­gen gick Cen­ter­par­ti­ets ung­doms­för­bunds ord­fö­ran­de Magnus Ek ut i Gö­te­borgs-Posten med kravet på att le­ga­li­sera can­na­bis. ”Can­na­bis är in­gen döds­drog”, är hans ar­gu­ment. För­budet gör mer skada än nytta, an­ser han.

Annons

Han har fel. Visst är det säll­synt med di­rekta döds­fall orsakade av can­na­bis­an­vändning, men en can­na­bis­psy­kos kan leda till själv­mord. Det finns ock­så otve­ty­diga forsk­nings­re­sul­tat som visar att an­vändningen av can­na­bis ger all­var­liga lång­sik­tiga ska­dor. Hasch­rök­ning kan in­ne­bära säm­re när­min­ne och skapa ån­gest och orsaka pa­nik­at­tacker, en­ligt WHO. Risken att drabbas av schi­zo­fre­ni ökar ock­så och can­na­bis­miss­bru­ka­re får ge­nom­snitt­ligt läg­re livs­längd.

All­var­ligt är ock­så att can­na­bis för många är in­körs­port till tyngre nar­ko­ti­ka­miss­bruk. Näs­tan alla he­ro­in­miss­bru­ka­re har ti­digare miss­brukat can­na­bis.

Ett av Magnus Eks ar­gu­ment är att al­ko­hol är en far­ligare drog. Al­ko­hol orsakar an­dra ska­dor än can­na­bis men för­kortar ock­så livet för miss­bru­ka­rna. Det är in­get ar­gu­ment för att le­ga­li­sera en an­nan skad­lig drog.

Er­fa­ren­heterna från le­ga­li­seringen i Co­lo­ra­do ger inte hel­ler nå­gon an­led­ning att följa ex­em­plet. Fram­för allt har de akuta sjuk­doms­fallen kopplade till can­na­bis ökat kraf­tigt. Sjuk­hus­in­lägg­ningarna kopplade till ma­ri­jua­na­an­vändning ökade med 82 pro­cent mel­lan 2008 och 2011 och an­talet be­sök på akut­mot­tag­ningarna med 40 pro­cent mel­lan 2011 och 2013. Trots en ål­dersgräns på 21 år är an­vändningen bland ung­domar i ål­dern 12-17 år 36 pro­cent hög­re än na­tio­nellt.

Le­ga­li­sering av can­na­bis är in­gen li­be­ral fri­hets­re­form. Det skulle öka ung­domars psy­kiska pro­blem utan att ge några positiva effekter.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons