Annons

Polischef dömer ut streetracesäkerhet

Osby • Publicerad 31 maj 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Runt 900 har på Facebook bekräftat att de vill komma till streetracet.Arkivbild
Runt 900 har på Facebook bekräftat att de vill komma till streetracet.Arkivbild

Närmare 2 000 personer besökte det streetrace som lördagskvällen den 21 maj arrangerades av O. S. R i Osby. Arrangörer och deltagare var efteråt nöjda. Flera av besökarna som Norra Skåne pratade med under kvällen berömde just säkerhetstänket som arrangörerna har.

Lika imponerad av säkerheten vid den här typen av bilträffar är man inte från polisens sida.

Annons

– Det är kriminell verksamhet de bedriver. Och det är en säkerhetsrisk. Där står till exempel barnfamiljer vid sidan, vi har sett tillfällen där det är rena kaoset. Man inser inte riskerna om någon av de här bilarna slår runt, säger Anders Karlsson, lokalpolisområdeschef för Osby, Ljungby, Markaryd och Älmhult.

I Osby lyfter arrangörerna fram att man är noga med säkerheten. Generellt när det gäller säkerheten vid streetrace, vad är din bild?

– De har inte koll. Vid riktiga tävlingar gäller Svenska bilsportförbundets regler och det ska finnas ambulans, släckningsfordon med mera på plats, och det har man ju inte.

Antalet streetrace har enligt Anders Karlsson legat på en stadig nivå de senaste åren och är något som dyker upp varje vår.

– En viss del är seriösa och kan tänka sig att tävla under arrangerade former, men en liten klick ser spänningen i att det är illegalt och vill inte vara med om man gör det officiellt och lagligt.

– Vi kan bryta tävlingar, men problemet för oss är att få tag i och bötfälla någon som är ansvarig.

– Det är inte kriminella ungdomar i annan bemärkelse som deltar, det är ofta skötsamma ungomdar det handlar om, men det är bilintresset i de här fallen som slår lite fel.

Har ni en strategi för hur ni ska hantera den här typen av evenemang?

– Jag vill inte gå in på vår taktik, men visst finns det en strategi.

– Vi försöker närvara och störa ut verksamheten. Finns det en polisbil på plats kör man ju inte. Men på flera ställen har det blivit väldigt hotfullt och polisen har fått backa när man försökt bryta. Att bara skicka en patrull är inte så verkansfullt, utan vi måste in med en grupp på kanske fem-sex radiobilar.

Annons

Och då tar det upp en hel del resurser för er?

– Ja, det är det som är problemet, vi måste ju prioritera framförallt våldsbrotten på helgerna.

Som Norra Skåne berättade förra veckan kan det bli så att nästa Osbyträff sker på laglig väg. Kommunalrådet i Osby, Marika Bjerstedt Hansen (S), har sträckt ut en hand till arrangörerna och inom kort är ett dialogmöte på gång. Ett möte där även Osbys kommunpolis Staffan Käll ska delta, enligt Anders Karlsson.

– Vi tycker att det är jättebra med dialog, säger Anders Karlsson.

Nils Jönsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons