Annons

Politisk motion har legat i snart sju år

HÄSSLEHOLM Per-Åke Purks (V) förslag till policy för Hovdala tas inte upp.
Hässleholm • Publicerad 31 maj 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Den 25 november 2009 lämnade Purk in sin motion som alltså ännu inte fått svar. Redan då ville Purk ha ett striktare förhållningssätt för att skydda Hovdala- och Möllerödsområdet mot allt som inte är förenat med god naturvård.

– Jag såg att det fanns konflikter mellan olika intressegrupper som ville verka i området. Alla pockar på och vill vara där, förklarar han.

Annons

Men frågan kan vara politiskt känslig. År 2014 sade byggnadsnämnden nej till länsstyrelsens förslag att klassa ett stort område kring Hovdala och Finjasjön som naturområde av riksintresse för friluftslivet. Frågan avgörs ytterst av Naturvårdsverket.

Dessutom har genom åren en rad byggnationer diskuterats: från kallbadhus till camping, kärleksägg, höghöjdsbana och eremitkojor. Den senaste tiden har det handlat om endurokörningens och åkermarkens vara eller icke vara.

– Jag tror att frågan är svår, för vad man än bestämmer så kommer man i konflikt med någon verksamhet där. Jag tror inte att man kan säga ja till allt, säger Purk apropå den sju år långa handläggningstiden.

Själv är han motorintresserad men tycker inte att rally och enduro är särskilt lämpligt. Likaså anser han det olämpligt att bedriva lantbruk så nära vattnet.

Under måndagskvällens fullmäktigemötet var det Patrik Jönsson (SD) som krävde Lena Wallentheim (S) på svar om varför det tar sådan tid.

– Kommer motionen upp snart eller ska den fortsätta att skvalpa runt i månader eller år? frågade han.

Det fick Dolores Öhman (MP) att betona att handläggningstiden snabbats på de senaste åren, innan Lena Wallentheim (S) höll med Jönsson om att situationen inte var bra.

– Jag ska skyndsamt titta efter och mana på, lovade hon.

Man beslutade sedan att alla motioner som är äldre än ett år ska besvaras senast den 1 november i år.

Per-Åke Purk själv tar den långa väntan med ro:

Annons

– Det är lite tråkigt men man kan se positivt på det: som ett gammalt årgångsvin blir motionen bättre med åren, sade han, vilket fick Björn Widmark (FV) att reagera:

– Nej, motioner blir inte bättre med åren, det här är inget fint vin. Vår fibermotion som lades i oktober förra året har fortfarande vad jag vet inte behandlats och snart är hela frågan överspelad.

Medan Widmark ville se alla gamla motioner färdigberedda senast den 13 juni föreslog Kenny Hansson (M) att alla motioner skulle behandlas inom ett halvår.

– Och annars måste det förklaras varför de inte kommer upp.

Motioner är en möjlighet för enskilda politiker eller partier att lämna skriftliga förslag i för dem viktiga frågor.

Den näst äldsta motionen är från 2013 och består av ett förslag från Peter Groth (MP) om att återbesätta tjänsten som tillgänglighetsrådgivare. Tredje äldst är ett förslag från Margreth Segerstein (M) 2015 om att ordna en ställplats för husbilar centralt i Hässleholm, och nästan lika gammalt ett förslag från M och KD om att bygga ut trafikplatser i anslutning till Norra Kringelvägen/Industrigatan.

bild 1/2
– Man har väl funnit motionen ganska besvärlig, tror Per-Åke Purk (V).
Foto:
”Många menar att området är unikt i sitt slag i Norra Europa och det är av stor vikt att det bevaras och utnyttjas med stor varsamhet både nu
och för framtida generationer” skrev Purk om Hovdala och Mölleröd för sju år sedan.Foto: Arkiv
– Man har väl funnit motionen ganska besvärlig, tror Per-Åke Purk (V).
Foto:
”Många menar att området är unikt i sitt slag i Norra Europa och det är av stor vikt att det bevaras och utnyttjas med stor varsamhet både nu
och för framtida generationer” skrev Purk om Hovdala och Mölleröd för sju år sedan.Foto: Arkiv
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons