Annons

Tryckeriepok som går i graven efter 115 år

Hässleholm Sista exemplaret av Norra Skåne har lämnat tryckeriet i Hässleholm
Hässleholm • Publicerad 10 juni 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Klockan börjar närma sig halv tolv på kvällen. Patrik Nyberg konstaterar med en blick på datorskärmen att två sidor fortfarande saknas innan tryckningen kan starta. En trappa upp sitter Tomas Gustavsson, mångårig sportmedarbetare, och snickrar snabbt ihop de sista sportsidorna. Det är bråttom nu.

Sportsidorna och ettan – det är ofta de som sist skickas i väg från redaktionens datorer ner till tryckeriet. Här kommer varje sida ut i fyra tryckeriplåtar – en svart, en gul, en magenta och en cyan – som var och en ska monteras i tryckpressens fyra våningar. En för varje färg.

Annons

– Titta, där kom de till CTP:n (maskinen som omvandlar sidor till plåtar). Nu tar det bara någon minut innan plåtarna är monterade och vi kan köra igång.

Det är Patrik Nyberg och brorsan Jörgen som jobbar ihop i kväll. Vant klättrar de upp och ner i pressen och monterar plåtar. Det märks att de är väl synkade.

– Det gäller att veta vad man gör. Annars kan det bli som att kasta en kortlek, att sidorna hamnar lite hur som helst i tidningen, förklarar Patrik medan han vant fäster en plåt vid valsen.

Bröderna har jobbat som tryckare sedan början på 80-talet. Sedan 2007 på Norra Skåne. Det är med vemod de laddar för den allra sista tryckningen.

– Det kommer att kännas konstigt när man skickat ut de sista tidningarna till packsalen, konstaterar Patrik.

Från och med söndag trycks Norra Skåne på Malmö Tidningstryck och därmed går en epok i graven i Hässleholm. Norra Skåne har haft eget tryckeri sedan början på 1900-talet. Förr hade så gott som alla tidningar egen tryckning, men de senaste 20-25 åren har utvecklingen varit tydlig: Fler tidningar samsas i färre tryckerier.

– I hela tidningssverige har det skett en samordning. Vi har snarast väntat längre än på andra håll. Exempelvis trycks Helsingborgs Dagblad i Malmö och Kristianstadsbladet i Karlskrona, kommenterar vd Lars Joel Eriksson.

Tryckeriet i Malmö ger möjlighet till fler färgsidor, något som både annonsörer och läsare efterfrågar, mer flexibilitet i antal sidor och nya annonsmöjligheter.

– Det som fällt avgörandet är två saker: Att tryckeriet i Malmö är tekniskt sett modernare och att vi slipper göra dyrbara nyinvesteringar i tryckeriet i Hässleholm, där tryckpressen har många år på nacken. Då hjälper det inte att vi haft en fantastiskt skicklig tryckeripersonal och ledning av tryckeriet, förklarar Lars Joel Eriksson.

– Sedan 2007 har vi haft 3 000 tryckningar och inte missat en utgivning, berättar produktionschef Roger Hedesand.

Annons

Men det har inte saknats dramatik. Strömavbrott som fått pressen att stanna till exempel.

2007 byggdes tryckpressen ut för att öka antalet färgsidor i tidningen. Tio nya tryckverk köptes in och under ombyggnaden, som bland annat innebar att taket i tryckhallen fick höjas, trycktes Norra Skåne i fyra delar. Krångligt, visst, men det gick.

– Det var likadant när vi flyttade från gamla tidningshuset -91. Tryckpressen flyttades i två omgångar. På långfredagen fick vi först trycka del 2 på plats här, och vid ordinarie trycktid den första delen på gamla stället i stan, berättar Jörgen Windh som började jobba i packsalen 1986. Han minns även andra dramatiska händelser – som när Irakkriget bröt ut och man fick avbryta tryckningen för att göra om ettan.

Och Roger Hedesand och Patrik Nyberg kan berätta om en natt på 80-talet, när en fals gick av mitt under tryckningen och man fick ringa Kristiandstadsbladet, där Patrik jobbade då, för att trycka där. Norra Skåne kom ut, men först på eftermiddagen.

– Det är så man tänker när man stöter på problem: Tidningen ska ju ut.

Nu har de två sista sidorna kommit ut på plåtar. Snabbt sätts de på plats och prick 23.45 börjar pressen tugga. Det är som ett dämpat muller först. Ute från packsalen hörs det rytmiska ljudet av ibladningsmaskinen som smugit igång.

När Patrik Nyberg ökar cylindertrycket hörs en ljudlig pust – som om tryckverken kraftsamlar för den stora urladdningen. Så trycker han på knappen som styr hastigheten och det dova mullret ökar i styrka. De långa pappersbanorna, som löper kors och tvärs mellan de två trycktornen, rullar allt fortare för att till sist forsa fram. Det som först bara är blankt papper får allt eftersom mer och mer färg och förvandlas snart till fullt läsbara sidor som häftas och falsas innan de matas ut på transportbandet.

Bröderna plockar snabbt till sig några exemplar, bläddrar för att kolla så att allt ser ok ut, och börjar därefter justera färgerna och passningen så att färgerna inte flyter ut och i värsta fall ger både suddiga bilder och svårlästa texter. Mycket kan skötas via manöverborden men det blir också en del skruvande för hand.

– Det går ofta fortare så.

Så här de första minuterna är det bara makulaturexemplar som lämnar tryckverken.

Annons

– Det rör sig om ungefär 1 500 exemplar, berättar Patrik Nyberg.

Makulaturen sorteras automatiskt bort i packsalen. Men när tryckarna är nöjda med kvaliteten löper tidningarna, fortfarande fuktiga och doftande av trycksvärta, vidare ut på transportbandet som löper längs taket i packsalen. Till maskinen som lägger ihop tidningarna i buntar utifrån vad varje bud ska ha med sig ut i spridningsområdet.

I packsalen kamperar förutom Jörgen Windh också Pernilla Larsson och Roger Sjöberg. Den sistnämnde har jobbat här sedan 1982. Varken han eller någon av de andra i tjänst den här kvällen har nya jobb, men ett antal externa uppdrag gör att pressen kommer att fortsätta rulla hela sommaren.

– Sedan får vi se vad som händer, säger han.

En timme senare börjar pressen sakta in. Dånet mattas av och till slut stannar den majestätiska maskinen med en djup suck.

Sedan den stora ombyggnaden 2007 har över 63 miljoner exemplar av Norra Skåne tryckts här. Nu rullar den allra sista tidningen ut till packsalen.

I tryckerihallen är tystnaden lika påtaglig som dånet alldeles nyss.

bild 1/7
Tryckeriets sista kväll
Tryckeriets sista kvällJörgen Windh
Tryckeriets sista kväll
Det går undan när de sista plåtarna monteras i tryckfalsarna. Momentet är inte helt riskfritt men  bröderna Patrik och Jörgen Nyberg är väl sammansvetsade och vet hela tiden vad den andre gör.
Det går hisnande fort när tidningspapperet forsar fram i sina banor mellan de två trycktornen och deras olika tryckverk.
Jörgen Windh granska tryck och passning i tisningen. Allt ska vara så perfekt som det bara går, och problem är till för att lösas.
Roger Sjöberg förser tidningar med adresslappar innan de läggs ut på lastkajen där de hämtas av bilar och tidningsbud.
Tryckeriets sista kväll
Tryckeriets sista kvällJörgen Windh
Mimmi Karlsson-Bernfalk
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons