Annons

Stoppa sjuk­skatten

Le­da­re För­sla­get att ar­bets­gi­va­ren ska be­ta­la en hög­re an­del av sjuk­skriv­nings­kost­naden hotar främst funk­tions­hind­rade och kvin­nor.
Opinion • Publicerad 18 juni 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
So­ci­al­för­säk­rings­mi­nis­ter An­ni­ka Strand­häll (S).           Foto: TT
So­ci­al­för­säk­rings­mi­nis­ter An­ni­ka Strand­häll (S). Foto: TT

So­ci­al­för­säk­rings­mi­nis­ter An­ni­ka Strand­häll (S) fram­härdar om att för­dyra för fö­re­tag som råkar få per­so­nal lång­tids­sjuk­skri­ven. Trots att näs­tan alla re­miss­in­stanser haft tungt vä­gan­de in­vänd­ningar säger hon att hon tänker läg­ga fram för­sla­get till riks­dagen.

Vad det handlar om är att ar­bets­gi­va­ren ska tvingas be­ta­la 25 pro­cent av kost­naderna för an­ställda som är sjuk­skri­vna mer än 90 dagar. Det drabbar min­dre fö­re­tag hårdast, som har små mar­gi­naler och som drabbas hårt re­dan av att en per­son är från­va­ran­de.

Annons

Det drabbar ock­så kom­muner och lands­ting/re­gi­oner sär­skilt hårt, efter­som de har en hög an­del kvin­nor an­ställda och kvin­nor har hög­re sjuk­tal. SKL ”avvisar för­sla­get i dess hel­het”. Ock­så fö­re­ta­gar­or­ga­ni­sa­tioner, Han­di­kapp­för­bundet och även LO avvisar för­sla­get.

Det all­var­ligaste med för­sla­get är att det kommer att på­verka fö­re­tagens re­kry­tering. De som har en hi­sto­ria av sjuk­skriv­ningar, de som har nå­got funk­tions­hin­der och de som inte ti­digare haft en an­ställning får ännu svårare att få ett jobb när ar­bets­gi­va­ren ris­kerar att få kraf­tigt ökade kost­nader vid en läng­re sjuk­skrivning.

Efter­som kvin­nor har en hög­re sjuk­från­va­ro drabbas de sär­skilt av för­ändringen. Men det är svårt att se ett en­ty­digt sam­band mel­lan jobbet och kvin­nors hög­re sjuk­från­va­ro. Fram tills det första barnet fötts är kvin­nor och mäns sjuk­från­va­ro un­ge­fär lika. Två år där­ef­ter är kvin­nors från­va­ro dub­belt så hög. Att det skulle ha med jobbet att göra är svårt att se.

Rege­ringen Löfven har som hu­vud­mål att minska ar­bets­lös­heten till den lägsta i EU. Det blir ännu svårare med en sjuk­för­säkrings­re­form som mot­verkar fö­re­tagens vilja att an­ställa med­ar­be­ta­re.

Det in­ne­bär dess­utom ett bru­tet val­löf­te, 2014 lovade S att man tänkt om och ville istäl­let minska ar­bets­gi­va­rens kost­nad. Nu måste An­ni­ka Strand­häll för sin del tänka om och stoppa sjukskatteförslaget.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons