Annons

Mette mot Inger

LEDARE Dansk politik kan vara på väg mot en spännande scenförändring. Det sker om både S och regeringspartiet Venstre leds av kvinnor.
Opinion • Publicerad 20 juni 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Fredriksen och Stöjberg sätter färg på dansk politik.
Fredriksen och Stöjberg sätter färg på dansk politik.

Den danska motsvarigheten till Almedalen, Folkemödet på Bornholm, höll i år på att regna bort. De första dagarna var besökarna mer inriktade på att leta skydd mot ösregnet än att lyssna på föredrag och debatter. Tack och lov var vädergudarna mer nådiga på lördagen.

Dansk politik kretsar i mycket kring samma huvudfrågor som svensk politik, Miljö, behovet av tillväxt, integrationspolitiken och situationen på skolområdet är också i fokus i Danmark.

Annons

Danmark har en mandatmässigt ytterst svag regering. Normalt skulle den inte klarat sig så här långt sedan tillträdet förra sommaren när Lökke-Rasmussen detroniserade den S-märkta statsministern Helle Thorning-Schmidt. Men Lökke-Rasmussen är en obestridligt skicklig politiker och överlevare.

Lökke-Rasmussens tid som statsminister och partiledare för Venstre närmar sig rimligen vägs ände. Tidigare har han inte haft någon riktigt stark efterträdarkandidat även om Kristian Jensen försökt utmana honom men av Lökke-Rasmussen manövrerats bort ur politikens centrum till posten som utrikesminister. Nu har scenen förändrats efter att integrations- och bostadsministern Inger Støjberg blivit regeringens såväl mest kontroversiella som populära person. Socialdemokraterna leds i dag av Mette Fredriksen, en karismatisk person, som nog klarar bättre att uppfylla regeringschefspostens krav än den drottninglika Helle Thorning-Schmidt som hamnade över sin kompetensnivå. Fredriksen och Stöjberg är rätt lika – drivande, folkliga och orädda. Troligen går vi in i en spännande politisk period där bägge de stora partierna leds av kvinnor.

Dansk politik och svensk politik skulle kunna befrukta varandra, liksom politiken i övriga nordiska länder. Tänk om vi vart tredje år genomförde en gemensam nordisk politikervecka. Det skulle stimulera den politiska debatten och stärka Norden.

Lars J ErikssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons