Annons

Låt tågen stanna ock­så i Em­ma­ljunga

Opinion Att an­lägga en per­rong i Em­ma­ljunga skulle kan­ske kosta nå­got mer än en mil­jon. Det borde vara en mo­ti­verad kom­mu­nal sat­sning.
Opinion • Publicerad 21 juni 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Till Vittsjödagarna i fre­dags och lör­dags var det lätt att åka. Med tåget tog det inte ens tio mi­nuter från Mar­ka­ryd och ännu kortare tid från Bjär­num. Gus­tav Fridolin kun­de tagit tåget hem via Häss­le­holm utan pro­blem.

Till hem­bygds­dagen i Em­ma­ljunga på sön­dagen var det svårare att åka, efter­som där inte stannar nå­gra tåg och bussarna inte går på helgen.

Annons

Det här är na­tur­ligt­vis bak­vänt. Inte för att det har av­gö­ran­de be­ty­del­se för ett ar­ran­ge­mang en gång om året, men det bor och ar­betar många i Em­ma­ljunga som skulle ha nytta av tågen.

Barn­vagns­fa­briken har runt hund­ra an­ställda. Många pendlar till orten men kan allt­så svår­li­gen göra det kol­lek­tivt. Det finns fler fö­re­tag i Em­ma­ljunga.

I för­ra vec­kan be­slutade kom­mun­sty­rel­sen i Häss­le­holm att ge staten 50 mil­joner i bi­drag för ut­bygg­naden av snabb­tåg ge­nom staden. Att an­lägga en per­rong i Em­ma­ljunga skulle kan­ske kosta nå­got mer än en mil­jon. Det borde vara en mer mo­ti­verad kom­mu­nal sat­sning.

Att kom­mu­nal­rådet Lena Wal­len­tin bor i Em­ma­ljunga får inte hindra kom­munen från att göra en sat­sning som gynnar orten, det är inte bypolitik. In­för näs­ta tra­fik­plan för Re­gi­on Skåne bör Häss­le­holms kom­mun ta upp frå­gan om tåg­stopp i Em­ma­ljunga och in­ves­te­ringar som be­hövs.

Att re­san mel­lan Häss­le­holm och Mar­ka­ryd för­längs med två el­ler tre mi­nuter kan inte vara ett vä­gan­de ar­gu­ment mot tåg­stopp.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons