Annons

Årets sillrusning hos Gerry Johansson

HÄSSLEHOLM Fiskvagnen har funnits på plats i 30 år.
Hässleholm • Publicerad 22 juni 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Då har redan ett antal kunder varit vid fiskbilen och frågat Annelie Blixt efter matjessill, storsäljaren dagarna före midsommar.

Annons

Är senapssillen favoriten?

Annons

Vad vill du själv ha på midsommarbordet?

Vad vill du ha på matbordet till midsommar?

bild 1/6
Gravad lax eller gravlax är en nordisk tradition som innebär att laxen fått ligga svalt i en blandning av salt och socker i några dagar. Dill eller örtkryddor kan även tillsättas för smakens och utseendets skull. Gravad lax som maträtt har även fått viss spridning utanför de nordiska länderna.
Gravad lax har ätits sedan 1600-talet. Det dramatiska namnet  syftar  på att fisken förr lades i en grop och täcktes över och fick jäsa (fermenterades) vilket gav ett resultat mera liknande surströmming.
Full fart i vagnen. I 30 år har Gerry Johansson sålt fisk vid Kvantum. Annelie Blixt har jobbat här i elva år.
Annelie Blixt har inte tröttnat på fisk. - Absolut inte, jag skulle gärna äta fisk varenda dag, säger Annelie som har matjessill och saltsill som favorit på midsommarbordet.
Gerry drog iväg med varubilen från hemmt i Falkenberg klockan 02.50. Innan han kom till Hässleholm var i Göteborg och fyllde på med varor.
Matjessill är midsommarbordets kung. Fast stekt sill var det många som längtade efter vid Gerrys Fisk när Norra Skåne gjorde reportage.
Sill har gjort en klassresa från fattigmat till festmat på högtidsborden i Sverige. Att lägga in i en lag av salt, ättika och kryddor är även ett sätt att konservera fisken.
Gravad lax eller gravlax är en nordisk tradition som innebär att laxen fått ligga svalt i en blandning av salt och socker i några dagar. Dill eller örtkryddor kan även tillsättas för smakens och utseendets skull. Gravad lax som maträtt har även fått viss spridning utanför de nordiska länderna.
Gravad lax har ätits sedan 1600-talet. Det dramatiska namnet  syftar  på att fisken förr lades i en grop och täcktes över och fick jäsa (fermenterades) vilket gav ett resultat mera liknande surströmming.
Full fart i vagnen. I 30 år har Gerry Johansson sålt fisk vid Kvantum. Annelie Blixt har jobbat här i elva år.
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons