Annons

FN och priset på barnamord

Opinion Ban-Ki-Moon har låtit sig utpressas av Saudiarabien att ta bort landet från den svarta listan över människorättsbrott mot barn i Jemen.
Opinion • Publicerad 23 juni 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Ban-Ki-Moon har låtit sig utpressas av Saudiarabien att ta bort landet från den svarta listan över människorättsbrott mot barn i Jemen. Landet har hotat med att dra in miljontals dollar i bidrag till projekt i Mellanöstern om FN inte samarbetar. Konkret betyder det att man kan betala sig fri från skurkstatus. Det gör hela svartlistningen irrelevant.

Det är ärligt av Ban-Ki-Moon att erkänna att man låtit sig korrumperas och att man måste betrakta klassificeringar som gjorts av FN med än större skepsis i framtiden. Men man har på det här viset skapat ett slags motbjudande auktion på civila dödsoffer. Vem skänker tillräckligt mycket pengar för att kunna komma undan med att mörda barn? Vem har tillräckligt mycket pengar att skänka för att ha råd att släppa en bomb på en skola?

Annons

FN:s anseende har däremot inte råd. Varje gång man visar att det internationella samarbetets ryggrad är svag och inte stöttar kroppen ifrågasätts dess existensberättigande.

Saudiarabien sattes på den svarta listan efter som de hör hemma där. Det är ett skämt att de sitter i FN:s säkerhetsråd. Det är ett lika tragiskt skämt att FN:n generalsekreterare låter sig korrumperas. Saudiarabien bör återföras på skamlistan. Dessutom bör länder, som inte stått på svarta listor tveka att samarbeta med FN tills omständigheterna förändrats.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons