Annons

Fors­kning – ett led i byg­get av kun­skaps­na­tionen

Opinion Sve­ri­ge har en ny forsk­nings­an­lägg­ning, Max IV. Vik­tig är den för oss för den ban­bry­tan­de fors­kning som för­väntas ske där. Det är världens starkaste elek­tron­mik­ro­skop.
Opinion • Publicerad 23 juni 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Sve­ri­ge har en ny forsk­nings­an­lägg­ning, Max IV. Vik­tig är den för oss för den ban­bry­tan­de fors­kning som för­väntas ske där. Det är världens starkaste elek­tron­mik­ro­skop.

Max IV-labbet har tre ac­ce­le­ra­torer, en lin­jär­ac­ce­le­ra­tor och två lag­rings­ringar. Den största ringen upp­g­es ha en om­krets på hela 528 me­ter. Dess stor­lek jäm­fö­rs med Co­los­se­um i Rom.

Annons

Lin­jär­ac­ce­le­ra­torn gör att elek­troner upp­når ljusets has­tig­het in­nan de förs in i lag­rings­ringen där elek­tronernas bana böjs med hjälp av mag­neter. Då upp­står ett in­ten­sivt ljus i va­rierande våg­längder.

Sve­ri­ge ligger så pass i fram­kant att över 2 000 fors­ka­re från hela världen sägs vara redo att boka en åtrå­värd plats i det nya labbet.

Ex­pe­ri­ment kan ge­nom­fö­ras inom inte bara fy­sik, utan även bio­lo­gi, me­di­cin och ma­te­ri­al­ve­ten­skap.

Ett sär­skilt vik­tigt om­rå­de som nämnts är fors­kningen kring an­ti­bio­ti­ka­re­si­stens, som kan ske på ett mer fo­ku­serat sätt än ti­digare då svenska fors­ka­re be­hövt boka plats utom­lands.

Även om fors­kning ge­ne­rellt inte har sär­skilt hög sta­tus i Sve­ri­ge, är in­vigningen av Max IV en både na­tio­nellt och in­ter­na­tio­nellt stor hän­del­se.

Det är be­ty­del­se­fullt att Sve­ri­ge nu har Max IV och senare även ESS. Fors­kning i världs­klass drar, till sig både när­ings­liv och ka­pi­tal. Re­sul­tatet, då in­ci­ta­menten är de rätta, brukar bli att nya in­no­va­tioner leder till nya fö­re­tag som ger nya ar­bets­till­fäl­len.

Mathias Grimpe

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons