Annons

Det borde inte vara så här svårt med pensioner

Opinion En majoritet av kunderna tycker det är svårt med pensioner och tycker att de saknar kunskap, enligt en undersökning gjord av Swedbank.
Opinion • Publicerad 26 juni 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

En majoritet av kunderna tycker det är svårt med pensioner och tycker att de saknar kunskap, enligt en undersökning gjord av Swedbank. Förmodligen skulle det bli liknande siffror om man frågar alla svenskar. Vad innebär det, rent praktiskt? Det betyder att de flesta inte vet hur bra de kommer att klara sig när de blir gamla. De vet inte varför systemet ser ut som det gör. De vet inte heller att ett litet misstag kan kosta dem 25 % av pensionen de ska leva på när de blir gamla.

Enligt Dagens Industri har svenskar i genomsnitt pensionspengarna i fem olika försäkringar. Internationellt är snittet 1.2. Det är inte konstigt att svenskar är förvirrade. Man kan ha småsummor i olika försäkringar och vet inte att man kan återköpa dem och flytta dem till ett ställe, förhoppningsvis med lägre avgifter. Dessutom har försäkringsbolagen olika regler för återköp.

Annons

Om du har läst den här texten och känt dig orolig och tänkt att du är en dem som inte har fattat: det är inte dig det är fel på. Det är systemet. Det ska inte vara så här jobbigt och svårt att begripa när det handlar om pengar som du har jobbat ihop och ska klara dig på när du blir gammal.

Det är ett svek från samhällets sida att det blivit så. Självklart måste man kunna förstå hur ens pension funkar utan att vara ekonom. En förenkling av regelverket kring pensioner och sparande krävs av demokratiska skäl och omsorg om att folk ska kunna klara sig ekonomiskt som äldre. Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons