Annons

Hovrätten skärper straff för mordförsök

HÄSTVEDA Nio års fängelse istället för sju.
Hässleholm • Publicerad 27 juni 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Hästvedadramat fick stor uppmärksamhet och förhandlingen i tingsrätten tog tio dagar.

Skjutningen inträffade vid ett bråk i den nu dömde 42-åringens kök då 42-åringen hämtade det kraftfulla geväret, som han hade köpt för att skjuta vildsvin, och sköt 28-åringen på nära håll.

Annons

Hovrätten skriver bland annat i sin dom att faran för att 28-åringen inte skulle överleva var mycket stor, att mordförsöket var avslutat och att 42-åringen hade direkt uppsåt att döda 28-åringen.

Dessutom hade 42-åringen i en filminspelning, under samma natt som skjutningen ägde rum, fällt ett uttalande där han sa att ”om det jävla svinet överlever och han kommer in till sjukhuset och de plockar ut en kula ...”

Situationen talar för ett straff som inte alltför mycket avviker från det fullbordade brottet, mord, menar hovrätten vidare och att straffvärdet motsvarar nio års fängelse.

De skriver också att faran för att 28-åringen inte skulle överleva var mycket stor och att det inte råder några tvivel om att 42-åringen hade direkt uppsåt att döda.

Hovrätten konstaterar att 42-åringen var väl införstådd med att beskjutningen kunde orsaka betydande skador på 28-åringen när han på mycket nära avstånd avlossade skottet mot bålen på 28-åringen och avsåg av allt att döma också att träffa där.

Det mycket lilla tvivel som detta lämnar om hans avsikt att döda 28-åringen undanröjs av hans uttalande senare på natten och de han fällt i polisförhör, anser hovrätten vidare.

Hovätten tar ingen notis om att situationen skulle tolkas som en nödvärnssituation.

42-åringen ska alltså inte gå fri från ansvar på grund av nödvärn eller nöd utan dömas för försök till mord.

bild 1/3
Teknisk undersökning av brottsplatsen.  Arkivbild
Köket i Hästveda där skottet mot 28-åringen avlossades. Foto: Polisen
Blodspår längs vägen där den skadade släpat sig. Arkivbild
Teknisk undersökning av brottsplatsen.  Arkivbild
Köket i Hästveda där skottet mot 28-åringen avlossades. Foto: Polisen
Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons