Annons

”Springer inte benen av sig för att pendla till Osby kommun”

Osby Norra Skånes undersökning visade att bara tio av 15 chefer och tjänstemän på nyckelposter i Osby kommun bor på orten.
Osby • Publicerad 27 juni 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Kommunstyrelsens ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) kan inte se att det skulle vara ett problem.

– Nej, det är aldrig ett kriterium när vi anställer, säger hon.

Annons

Kommunchefen bor i Åseda. Samhällsbyggnadschefen i Malmö och fritidschefen i Lund. Att kommunen verkar ha svårt att hitta rätt kompetens inom kommungränserna är enligt Kommunalrådet Marika Bjerstedt Hansen inget problem.

– När vi ska använda skattepengar vill vi ha ut det mesta av varje krona och bostadsort är ingenting som vi har prioriterat då.

Hon menar att det kan finnas fördelar med att ha folk som bor i kommunen och att det kan finnas fördelar med att komma utifrån.

– Det beror ju på vem det är. Men det viktigaste är att vi har rätt kompetens på platsen.

Men den kompetensen finns alltså inte i kommunen?

– Det vet jag inte. Det är inte jag som anställt de här personerna. När vi anställde kommunchefen, och där jag var med i rekryteringen, då hade vi 30 stycken som sökte jobbet och en av dem bodde i Osby kommun. Ingen motsvarade kravprofilen. Det är inte så att folk springer benen av sig för att pendla till Osby kommun heller.

– Sen är det inte bara vi i Osby kommun som upplever att det är svårt att få tag i folk med rätt kompetens, det upplever hela näringslivet också säger dem, säger Marika Bjerstedt Hansen.

Något man gör från kommunens håll för att öka Osby kommuns dragkraft är att erbjuda pendlarbidrag till bland annat högskolestudenter.

– Det ska ta bort ett av hindren. Om jag flyttar till Osby innebär det ingen merkostnad vad det gäller pendling, men jag kan få en lägre boendekostnad och kanske en bättre miljö för mina barn, säger Marika Bjerstedt Hansen.

Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons