Annons

Brexit be­rodde på orättvisorna

Krönika Om­röstningen är en myc­ket stark sig­nal om be­hovet av en po­li­tik för rätt­visa i Sve­ri­ge.
Opinion • Publicerad 28 juni 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

United (förenade) Kingdom finns inte mer. Det blev ett Brexit och det är nu mer rätt att tala om det de­lade (Divided Kingdom).

I Eng­land norr om London, i La­bours starkaste fäs­ten, var val­del­ta­gan­det re­kord­stort och ut­trä­de ur EU fick en stor ma­jo­ri­tet av rösterna. I London och syd­ost om London röstade i vissa om­rå­den 70-75 pro­cent för att stanna i EU. Skottar vill ab­so­lut inte lämna EU. Stor­bri­tan­ni­en klövs geo­gra­fiskt.

Annons

En­ligt en un­der­sökning ville 74 pro­cent av väl­ja­re un­der 29 år att Stor­bri­tan­ni­en skulle vara kvar i EU. Unga britter röstade för att stanna men det var få unga som röstade. Britterna de­lade upp sig ef­ter geo­gra­fi, ål­der och in­komst.

Att över 52 pro­cent var för ut­trä­de visar att re­sul­tatet inte bara be­stämdes av en grupp. Mot­ståndet fanns ock­så inom elit­grupper och inom Tory. Cameron ut­lyste om­röstningen för att hålla sam­man sitt par­ti men de­lade landet.

Ut­trä­det re­ser tre frå­gor:

1. Var­för? La­bours kom­men­tar var att den kon­ser­va­tiva rege­ringens po­li­tik har splittrat landet. Den för­re La­bour­le­da­ren Ed Miliband sa att re­la­tionen mel­lan BNP-ök­ningen och in­di­videns in­komster är bru­ten.

Åt­stram­nings­po­li­tiken har minskat för­tro­en­det för po­li­ti­kerna i London en­ligt tid­ningens The Guar­di­ans ana­lys. Många britter tror att EU in­ne­bär för­säm­ringar, minskade in­komster och att bo­städer och sjuk­vård inte räc­ker till alla.

Mi­gra­tionen pressar ned lönerna. Verk­lig­heten har gett ut­rym­me för det Europaskeptiska par­tiet, UKIP, med le­da­ren Ni­gel Far­age, att lyf­ta fram in­vandringen som den stora frå­gan. Bo­ris Johnson, skol­kom­pis med David Cameron på elit­sko­lan Eton, gav de kon­ser­va­tiva ett an­sik­te och en möj­lig­het att rösta mot EU utan att vara hö­ger­po­pu­list. Johnson gav sig själv möj­lig­het att ta över som pre­mi­är­mi­nis­ter ef­ter Cameron.

2. Hur be­rö­rs Sve­ri­ge? Stor­bri­tan­ni­en är Sve­ri­ges tredje vik­tigaste ex­port­mark­nad och be­ro­en­de på vil­ket av­tal som följer, kan ex­porten på­verkas ne­ga­tivt. Sve­ri­ge är som Stor­bri­tan­ni­en inte med i EMU och för­lorar nu en bunds­för­vant i strä­van att för­hindra att allt­mer makt flyttar till Brys­sel och att EMU-länderna be­stämmer allt.

3. Vad händer nu? Det är inte san­no­likt att det blir ett EES-av­tal, där landet be­ta­lar av­gift och ac­cep­terar fri rör­lig­het, men inte får vara med och be­stämma. Norge har ett så­dant av­tal. San­no­likt får Stor­bri­tan­ni­en ett han­dels­av­tal med EU, som Ka­na­da har. Det tredje, min­dre tro­liga, är det blir som för öv­riga länder i världen, ett han­dels­av­tal en­ligt WTO:s re­gler (World Tra­de Or­ga­ni­sa­tion).

In­ställningen till EU delar upp väl­ja­rna ock­så i Sve­ri­ge. Allians­par­tiernas sym­pa­ti­sörer är mest ne­ga­tiva till att Sve­ri­ge ska gå ur EU en­ligt stats­ve­ta­ren Hen­ric Eken­gren Oscarsson. SD, FI och V är mer in­tres­se­rade. S och MP-sym­pa­ti­sörer ligger där­emel­lan.

Det all­var­liga är att EU:s po­li­tik för fri rör­lig­het av ka­pi­tal och män­ni­skor, men fram­för allt ökade in­komst­skill­nader, gör att an­svars­fulla par­tier tappar kon­takten med väl­ja­rna. Des­sa känner sig främ­man­de för po­li­tiken.

Om­röstningen är en myc­ket stark sig­nal om be­hovet av en po­li­tik för rätt­visa i Sve­ri­ge. An­nars glider Sve­ri­ge mot än mer kri­tik mot EU.

Dan Andersson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons