Annons

Fotbollsyra i Patreksfjördur

Hässleholm • Publicerad 28 juni 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Marie och Bo Morenius såg Islands avancemang på en restaurang i Patriksfjördur.
Marie och Bo Morenius såg Islands avancemang på en restaurang i Patriksfjördur.

– Alla höll ju naturligtvis hårt på Island. Kocken sprang fram och tillbaka ur köket och tittade på tv:n. Det var inte mycket annat än fotboll som existerade. Det var livat, säger han.

Utanför restaurangen var det däremot desto lugnare.

Annons

– Det var helt öde utomhus, inte en bil på gatan.

Mycket av den isländska framgångssagan har tillskrivits svenske förbundskaptenen Lars Lagerbäck. När Island nyligen höll presidentval fick han 30 röster, trots att han inte ens kandiderade.

– Det går nog inte att förstå hur stor han är här. Alla menar att framgången till allra största del är hans förtjänst, säger Bo Morenius.

För de islänningar som inte befinner sig på plats i Frankrike stannar livet inte bara upp under matchernas gång. Även livet i övrigt påverkas dessa dagar.

– Fotbollen genomsyrar det mesta som händer här just nu, även vardagen. Det är bara fotboll.

– Jag har hört att det inte går att få tag i varken souvenirer eller fotbollströjor på hela Island.

Härnäst möter det isländska landslaget värdnationen Frankrike i kvartsfinal på söndag. Ytterligare en på förhand omöjlig match. Men landet, med en befolkning i storlek med Malmös, lär räkna med att sagan fortsätter.

– De räknar nog med att de kan klå vem som helst nu. Och frågan är om de inte kan göra det. Men hur det än går så är de ju vinnare, avslutar Bo Morenius.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons