Annons

Vill ha nej till livsmedel

Osby • Publicerad 29 juni 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det eventuella handelsområdet vid Lars Dufwa längs väg 23 har väckt en rad funderingar.

Nu har Osby Näringsliv tänkt till och yttrat sig över den eventuella etableringen.

Annons

Anledningen till att frågan aktualiserats är att två ännu så länge hemliga aktörer hört av sig till Osby kommun med en önskan om att få etablera sig här. De har enligt kommunstyrelsens ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) blivit erbjudna lägen i centrum men avböjt.

Enligt den utredning som kommunen initierade och som presenterades under våren saknas butiker inom sport, elektronik och inom hemområdet typ ”gör det själv” i kommunen. Även viss snabbmat saknas.

Osby Näringsliv uppger att de generellt tycker att den redovisade utredning är bra och att de även bekräftar flera synpunkter som de själva har.

Detta gäller bland annat vikten av tillgänglighet och att man bör beakta att en stor del av befolkningen är äldre och saknar tillgång till bil.

Osby Näringsliv poängterar också att det är viktigt att fortsätta att jobba med centrumplanen. Det finns aktörer som avvaktar att satsa i centrum på grund av oron för handelsområdet vid väg 23. Det finns en utbredd rädsla att en etablering vid Lars Dufwa skulle kunna slå sönder centrum.

Den största farhågan är om en dagligvarubutik skulle få lov att etablera sig vid väg 23. Det är något som man tror skulle få förödande konsekvenser för butikerna i centrum. Här anser man att det är viktigt att dagligvaruhandeln helt enkelt undantas i planbestämmelserna.

Osby Näringsliv delar även det man i utredningen kommit fram till gällande placeringen av handelsområdet. Utredningen pekar på att en optimal placering vore på andra sidan rondellen närmare avfarten till Osby och väg 15.

I yttrandet framgår även att Osby Näringsliv är skeptisk till en hög besöksfrekvens från andra orter. Här tror man att besökarna fortsätter att åka till exempelvis Kristianstad, Hässleholm, Väla eller Malmö när det gäller sällanköpsvaror.

Man påpekar också att kommunen inte kan styra utbudet av sällanköpshandel och att etableringar mycket väl kan ske inom områden som kan slå hårt mot sällanköpshandeln i centrum.

Osby Näringsliv höjer även ett varnande finger när det gäller kostnader som exempelvis planläggning, vägar, väganslutningar, markberedning, el, fibernät samt vatten och avlopp. Kostnader som till stor del drabbar skattebetalarna och som man inte vet ger något tillbaka.

Fakta:

Osby Näringslivs har nu yttrat sig över den handelsutredning som avser området vid Lars Dufwa.

I yttrandet trycker man speciellt på att dagligvaruhandel inte ska få finnas om man väljer att gå vidare med planerna på handelsområdet.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons