Annons

Tiden rinner ut för Selma Lagerlöf

broby Nu när den gamla tjugan och femtiolappens sista dag är räknad passade brobyborna igår på att tömma fickorna och leta fram sina pengagömmor.
Östra Göinge • Publicerad 30 juni 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är en sorglig dag för Jenny Lind och Selma Lagerlöf. Idag slutar nämligen den gamla 20-, 50- och även 1000-lappen med Gustav Vasa på att gälla. För att inte pengarna ska bränna inne spenderades ovanligt mycket gamla sedlar i Broby under onsdagen. Carina Månsson, butikschef på Coop Konsum har lagt märke till en större kontanthandel dessa dagarna.

– Oh ja, det märks absolut att de gamla sedlarna slutar gälla nu. Vi har försökt ta emot mindre kontanter framåt kvällen då vi inte vill ha så mycket pengar i kassan kvällstid, så vi tar väck sedlarna efterhand, berättar Carina Månsson.

Annons

Linda Risberg och Jonathan Bengtsson i blomsterbutiken Fröken Flora har också märkt av en extra andel gamla sedlar hos kunderna.

- Det har även varit småmynt, det var en kund som kom in med 600 kronor i bara femmor, skrattar Linda Risberg.

Hon säger att folk verkar vara ute i god tid, då hon har märkt av de gamla pengarna under de senaste veckorna, egentligen enda sedan de nya kom ut. Hon tror att det kan vara administrationsavgiften hos Riksbanken som kan spela en stor roll. Riksbanken löser in sedlar om totalvärdet är mer än 100 kronor, anledningen är att de tar ut en avgift på 100 kronor per ärende oavsett hur många sedlar det handlar om eller om hur stort belopp som skickas in.

Några som inte har märkt av sedeltömningen så värst mycket är Per Lindvall på Lindvalls järn, och Frida Svensson på Blommor och Blad.

– Nej det har inte varit så farligt, de flesta betalar med kort. Jag trodde ändå det skulle vara mer, men folk har nog gjort sig av med sedlarna efterhand, säger Frida Svensson.

Per Lindvall berättar att det bara har varit några enstaka kunder som kommit med de äldre sedlarna, trots att han bara har kontanthantering.

– Jag har inte märkt av en stor bunte pengar direkt, de nya sedlarna tog nog över ganska snabbt, säger Per Lindvall och stryker med handflatan över träbänken i järnhandeln.

Nu när de gamla sedlarna är ute ur systemet, fortsätter torghandeln i Broby som vanligt, fast nu med sällskap av Astrid Lindgren, Evert Taube och generalsekreteraren Dag Hammarskjöld istället.

bild 1/4
Det var en hel del Selma Lagerlöf inne hos Carina Månsson, butikschef på Coop Konsum i Broby.
Per Lindvall märkte inte av någon extrem sedelhysteri under gårdagen.
Frida Svensson på Blommor och blad trodde det skulle komma in fler kunder med gamla sedlar under dagen.
Jonathan Bengtsson och Linda Risberg fick in både gamla sedlar och småmynt.
Det var en hel del Selma Lagerlöf inne hos Carina Månsson, butikschef på Coop Konsum i Broby.
Per Lindvall märkte inte av någon extrem sedelhysteri under gårdagen.
Cajsa Bengtsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons