Annons

Cyklar till Paris i välgörenhetsprojekt

Kristianstad Cyklar till Paris i välgörenhetsprojekt
Publicerad 1 juli 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto:
Foto:

Projektet föddes i Danmark 2002, en av Rynkeby Foods medarbetare hade blivit diagnostiserad med en lungsjukdom och ville göra något för sin hälsa. Han ville cykla ner för att se avslutningen av Tour de France på Champs-Elysées, kunde chefen sponsra med lite juice under färden?

Det kunde han, om han fick följa med. Ett lag bildades, Team Rynke, laget fick ett startkapital och när cyklisterna kom tillbaka hade de pengar över.

Annons

De skänktes till barncanceravdelningen på Odense Universitetshospital och så var projektidén född.

– Nu har det blivit en välgörenhetsfond och det är ett fantastiskt roligt och stimulerande jobb, säger Paul Chronqvist-Svensson, som är den ende anställde i Sverige.

Det är fjärde gången han själv är med och cyklar och han berättar att på det stora hela brukar den 120 mil långa färden gå bra.

– Vi har varit någorlunda förskonade från olyckor.

1 503 cyklister från Sverige, Danmark, Norge, Finland och Färöarna sätter sig på sadlarna den 10 juli med siktet inställt på Paris. I år är Kristianstad med för första gången och lagkaptener för det laget är Lindah Ganebon och Louise Elvstrand, som båda var med i Älmhultslaget i fjol.

– Vi är 23 cyklister och tio i serviceteamet.

– Vi kör sista träningen på torsdagskvällen, de flesta av oss har 300 mil bakom oss, säger Lindah och berättar att Kristianstads lag har ett event för allmänheten den 9 juli 13-14.30 i gallerian inför avfärden dagen efter.

evafri
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons