Annons

”Det blir som på plattan fast fetare”

Kultur och Nöje Det blir inga akustiska gitarrer på Titiyos gig i kväll.
Publicerad 1 juli 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
STOCKHOLM 2015-11-23Titiyo på scen när Augustpriset 2015 delas ut på Konserthuset i Stockholm.Foto Maja Suslin / TT  kod 10300
STOCKHOLM 2015-11-23Titiyo på scen när Augustpriset 2015 delas ut på Konserthuset i Stockholm.Foto Maja Suslin / TT kod 10300

Kritikerna jublade i höstas när Titiyo släppte albumet 13 gården och frångick engelskan för att sjunga på svenska. I dag, den 1 juli, tar hon låtarna med sig till musikfestivalen Torsjö Live i Tyringe.

– Jag har inte spelat där tidigare. Naturligtvis hoppas jag att det blir så bra som det kan bli, säger hon.

Annons

Du har ett sound som är väldigt mäktigt. Både röstmässigt och instrumentalt. Hur går det att flytta musiken från studion till festivalscenen?

– Det har faktiskt gått alldeles utmärkt. Vi gjorde ett smakprov när vi spelade på Stay out west, för att känna av. Det blir som på plattan fast ännu fetare, liksom. Vi försöker inte göra musiken organisk, den ska vara syntetpoppig,

Det blir inga avskalade versioner av låtarna, med andra ord?

– Haha! Nä, det blir inga ackeguror, men jag tror att det blir väldigt personligt och nära ändå. Låtarna har ju sina små historier.

På 13 gården sjunger Titiyo självbiografiska texter, om uppväxten Stockholm och om familjen. En av de mest spelade låtarna är Drottningen är tillbaka. Den ser hon fram emot att spela:

– Drottningen är alltid fantastiskt kul att köra. Den blir den bara mäktigare och mäktigare. Outrot på den lever sitt eget liv och har börjat röra sig åt Prince-hållet.

Hennes ursprungliga tanke var att fokusera på sitt nya elektroniska sound, men Titiyo har ändå valt att damma av sin genombrottslåt, Talking to the man in the moon.

Detta för att hedra den avlidne radioprofilen Kjell Alinge som 1989, när singeln kom, spelade enbart den i två timmar.

– Jag märker att folk har längtat efter den. Och eftersom Kjell Alinge dog nu i våras så sätter jag tänderna i den, säger Titiyo

Men det blir, som sagt, inget organiskt:

Annons

– Det är en ny version. Den börjar avskalat och sen blir den väldigt fet.

Titiyo trivs på festivaler. Inte bara som artist, utan även som besökare.

– Festivaler är maffiga. Det är en maskin som är igång. Folk strömmar till, det är mycket som händer. Platsen blir något annat, säger hon.

– Ofta åker man ju vidare ganska kvickt, men vi kommer hänga kvar och titta på spelningarna.

Att Bonnie Tyler spelar kommer dock som en överraskning för Titiyo:

– Du menar inte Bonnie Tyler som i Bonnie Tyler? Vad spännande! Skönt att någon där är äldre än jag är, säger Titiyo och skrattar.

Det är första gången hon spelar i Tyringe, men långt i från första gången hon är i Skåne. I Tågarp, växte halvsystern Neneh Cherry upp och själv har Titiyo tillbringat mycket tid på Österlen.

– Innan jag skaffade hus på Gotland så funderade jag på att köpa hus här. Neneh har hus i Hästveda och min dotters pojkvän med familj bor i Hässleholm.

Vad ska du göra när sommarturnén är över?

– Mina planer brukar inte alltid hålla, men jag vill släppa en ep i vinter med fyra, fem nya låtar.

Annons

Tanken är då att hon ska fortsätta att skriva texter på svenska.

– Med 13 gården öppnade vi ett skafferi som är ganska välfyllt. Det finns mer att plocka.

Mer självbiografiskt?

– Ja, det känns då. Jag har ju levt ett tag, så det finns ju mycket att ta av.

Cornelia Thomasson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons