Annons

Mårtensson tillbaka efter den tunga tiden

Sport • Publicerad 2 juli 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
Thomas Mårtenssons kommer tillbaka till ett Vittsjö i poängbehov. Marginalen till lagen under nedflyttningsstrecket är bara två poäng. Foto: EVA SANDSTRÖM/ARKIV
Thomas Mårtenssons kommer tillbaka till ett Vittsjö i poängbehov. Marginalen till lagen under nedflyttningsstrecket är bara två poäng. Foto: EVA SANDSTRÖM/ARKIV

Thomas Mårtensson ledde laget i premiären borta mot Kvarnsveden den 17 april.

När han återvände till Vittsjö IP och sina spelare i början av denna veckan hade han varit borta från fotbollen i över två månader.

Annons

Anledningen är alltså att hans mor Elsa gick bort.

Tillvaron rämnade.

– Hon betydde oerhört mycket för mig. Hon var mitt stora stöd i vardagen, förklarar Mårtensson.

Hur mår du nu?

– Det är fortfarande oerhört tomt. Saknaden är enorm. Men jag vill samtidigt passa på att tacka klubben som har hjälpt mig och spelarna som har stöttat på ett fantastiskt sätt. Annars hade jag nog inte överlevt.

Det finns en tanke bakom tidpunkten för hans comeback.

– Det är uppehåll om tio dagar och jag har försökt tänka ut hur mycket energi jag har. Jag måste ju kunna gå in fullt, det här jobbet kräver mycket av en, det är svårt att beräkna.

För Thomas Mårtensson är fotbollen livet. Det har blivit ännu mer påtagligt efter hans mors bortgång.

– Alla som har hört av sig har varit fotbollsfolk. Jag har fått uppbackning från en massa människor, säger han och konstaterar enkelt:

– Jag har inget annat liv.

Annons

Mårtensson har inte varit närvarande på träningarna men har ändå följt laget.

– Jag har sett matcherna. Det har inte varit lätt varken för Håkan (Magnusson) eller Ingemar (Nilsson) att bara gå in och ta över. Ett extra tack till Ingemar som hamnade i en jobbig sits, från att hjälpa till lite grand fick han ta över allt själv. Jag är tacksam att Ingemar finns kvar och stöttar till den 10 juli.

Har du någonting att säga om att Håkan Magnusson fick sparken?

– Nej, kommentarer angående Håkan hänvisar jag till klubben.

Tidigare har Thomas Mårtensson trivts bäst med en parhäst vid sin sida; Ulf Palmquist, Simon Sjöfors, Denise Reddy.

Men som läget är just nu fortsätter Thomas Mårtensson i ensam regi resten av säsongen.

Inför de två sista matcherna, dubbelmötet med Kopparbergs/Göteborg, parkerar Vittsjö på en åttondeplats – bara två poäng ovanför nedflyttningsstrecket.

– Vi har hårt jobb framför oss, fastslår Mårtensson.

Bottenstriden ser ut att bli jämnare än någonsin.

– Det finns inget lag som är sämre än de andra i år. Det finns bara bra lag i serien och vi får jobba oss in i det. Vi har ett bra material.

Annons

Hur summerar du våren?

– Poängmässigt kanske vi kunde tagit fler på hemma-plan. Jag tänker på matcherna mot Örebro, Mallbacken och Piteå. Kristianstad är alltid svårspelade. Samtidigt vet jag hur svårt det är. Det är en tuff liga.

I eftermiddag väntar Kopparbergs/Göteborg på Valhallas konstgräs.

– De har ett lite nybildat lag det här året med en del yngre spelare. Men de har fortfarande rutin i spelare som Catrine Johansson, landslagsspelare och spelare på gränsen till landslaget.

Göteborg anförs av Elin Rubensson som kom med i Pia Sundhages OS-trupp. Lagkamraterna Pauline Hammarlund (reserv) och Elin Landström fanns med i bruttotruppen men fick ingen biljett till Rio.

– Jag såg Göteborgs match mot Linköping (0–1-förlust) och även om det blev mycket försvarsspel kunde man se att Stefan Rehn börjar få rätt på laget.

Vittsjö får hålla ett vakande öga på skyttedrottningen Pauline Hammarlund. Göteborg har dessutom två av allsvenskans bästa målvakter i Jennifer Falk och gamla Vittsjöbekantingen Loes Geurts som har alternerat i kassen och bara släppt åtta bollar förbi sig så här långt. Det blir något att bita i för Vittsjös offensiv.

Inför den elfte omgången toppar mittfältaren Sandra Adolfsson den interna skytteligan på tre mål. Det är givetvis för klent av ett lag som inför säsongen siktade mot topp fem – anfallsspelet måste vässas under OS-uppehållet.

– Visst gäller det att vi får igång anfallsspelet, vi kanske får spela lite enklare emellanåt, säger Thomas Mårtensson.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons