Kungen av svensk hoppsport, Rolf-Göran Bengtsson, visade OS-form när han i överlägsen stil tog hem Falsterbo Grand Prix, nu med Clarimo Ask. På tio dagar har han ridit in 1,7 miljoner kronor och han fick dessutom stående ovationer från den stora Falsterbopubliken. Foto: Anna Johannesson

RGB visade klassen i prestigefyllt GP

RIDSPORT Svenske ryttarkungen Rolf-Göran Bengtsson har hållit hov igen.
54-åringen från Hardeberga visade allra bästa OS-form när han på sin tredjehäst (!) Clarimo Ask fullständigt utklassade konkurrenterna i femstjärniga Falsterbo Grand Prix.

Det spelar nästan ingen roll vilken häst han rider, Rolf-Göran Bengtsson är överlägsen.
På tio dagar har han ridit in över 1,7 miljoner kronor, vinnare av Global Champions Tour i Paris som han var förra lördagen, och på det triumfen och dryga halvmiljonen i Falsterbo.
Nu red han inte förstahästen Casall Ask (som han vann med i Falsterbo 2010), inte heller OS-hästen Unita Ask, utan tredjevalet Clarimo Ask.

Det är en väldigt vacker häst med massor av kapacitet, men så sprallig att han kan peta ner en bom när Rolf-Göran minst anar det.
– Ibland glömmer han att han har fyra ben som ska över hindren, skrattade Rolf-Göran.
– Men nu red jag så fort i omhoppningen att han inte hann tänka på något annat än hoppa.
I full fart, i tre varv, runt banan galopperade han efter prisutdelningen och tog emot publikens jubel.
– Det är en fantastisk känsla att vinna något så stort på hemmaplan. Det är särskilt fint. Svensk publik är väldigt speciell och entusiastisk och allt jubel är förstås en bekräftelse på att man gjort något bra.
Rolf-Göran hade elva konkurrenter av högsta världsklass mot sig i omhoppningen och han gick ut redan som nummer fyra.
Ett svårt läge, men han visade direkt att konkurrenterna måste anstränga sig till det omöjliga om de skulle slå honom.
Flera försökte, men ingen kom närmare än två sekunder (brassen Eduardo Menezes på Quintol).
– Omhoppningsbanan med svängar som låg rätt för min häst var som gjord för mig, sa Rolf-Göran.
Som hästen hoppade i Grand Prixen låg det nära till hands attundra om Clarimo inte kunde bli ett alternativ till Unita Ask i Rio.
– Tekniskt sett ja, han är kvalad. Men även om han genomgående presterar lite jämnare nu än tidigare så kan han mycket väl bli för ivrig i nästa start och få svårt att hålla ordning på alla fyra benen.

OS-ryttaren Peder Fredricson fick ett nedslag i omhoppningen med All In. I stället blev Henrik von Eckermann näst bäste svensk med sin OS-häst Yajamila på sjätte plats.
– Hon blir bara bättre och bättre och hon har gett mig alla svar jag ville ha här i Falsterbo, sa Henrik.

×