Annons

Mentalsjukdom och terrordåd

Opinion Gärningsmannen från terrordådet i Nice hade sökt psykiatrisk hjälp i sitt hemland Tunisien innan han flyttade till Frankrike.
Opinion • Publicerad 18 juli 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Gärningsmannen från terrordådet i Nice hade sökt psykiatrisk hjälp i sitt hemland Tunisien innan han flyttade till Frankrike. Läkaren hade teorin att Mohamed Lahouiaej Bouhlel hade en begynnande psykos. Bland annat hade han utfall av våldsamhet där han skrek och försökte slå sönder allt i sin närhet. Det är gärningsmannens far som blivit intervjuad i franska L’Express och berättar om hur han tvingade sonen att söka läkare för sin mentala hälsas skull. Familjen tappade kontakten med sonen efter att han flyttat till Nice. Frågan är dock om han mådde psykiskt bättre där: hans hustru och deras tre barn flydde eftersom maken var våldsam.

När man läser om Bouhlel så skulle det nästan likaväl ha kunnat vara Omar Mateen, gärningsmannen från hatbrottet i Orlando. Samma impulskontroll, vredesutbrott och oförmåga att klara familjeliv beskrivs. Trots det så menar Bouhlels psykiatriker att man inte kan koppla psykiska sjukdom till dåden. Han menar att Nice-dådets struktur och noggranna bakomliggande planering motsäger att det skulle ha triggats av psykisk sjukdom som ofta tar sig ett mer kaotiskt uttryck. Men Bouhlel är inte den förste gärningsmannen som uppvisar samma symptom. Om profilerna på ett flertal terrorister är lika kan det ändå vara värt att fundera över hur psykiska problem kan ha påverkat radikaliseringen, om än inte orsakat terrordåden.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons