Annons

Regeringens njugga attityd till biografer

Opinion Biografägarna oroas av att regeringen vill höja biografmomsen till 25 procent, jämfört med teaterns 6 procent.
Opinion • Publicerad 18 juli 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Biografägarna oroas av att regeringen vill höja biografmomsen till 25 procent. Man kan jämföra det med teaterns 6 procent. Momsförespråkarna menar att jämförelsen inte fungerar, på grund av att det kompenseras genom slopad biografavgift. Men små biografer betalar oftast inte avgiften, så för dem blir det bara en höjning.

Den rödgröna regeringen känner en till synes ändlös kärlek till höjda skatter för beskattningens egen skull. Men förslaget om biomoms är svårt att förstå. Ökade kostnader för biobesök idrabbar små orter som ofta har lägre medelinkomst och barnfamiljer med små ekonomiska marginaler.

Annons

Varför laga det som inte är trasigt? I alla fall inte jättetrasigt. Det är redan dyrt att gå på bio. En biograf håller stadskärnan levande på liknande sätt som en bokhandel. Bokhandlarna är nästan borta, förutom nischade, som Science fictionbokhandeln. Ska biograferna också bort?

Hur kan det värna svensk filmkonst som Bah Kuhnkes kulturdepartement hävdar? Det blir en osäker, potentiellt svårbegriplig och kanske onödigt politiserad process. Att gå på bio är en social aktivitet. På små orter kan det vara den enda möjliga utekvällen förutom pub eller restaurang. Biografen skapar jobb och ett rikare socialt liv. Att fördyra för folk att gå på bio istället för att sitta hemma på sofflocket är en märkligt elitistisk skattehöjning från en vänsterregering.

Bio är kultur. Kultur ska folk ha råd med.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons