Annons

Sommarprat och hur jag blev en bättre liberal

Opinion Jag trodde en gång i tiden att jag tänkte självständigt. Sommarprataren Sakine Madon och gemensamma bekanta fick mig att inse att jag hade fel.
Opinion • Publicerad 19 juli 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Ledarskribentkollegan

Sakine Madon sommarpratade om flykt, hederskultur och att tänka själv.

Annons

Jag trodde en gång i tiden att jag tänkte självständigt. Madon och gemensamma bekanta fick mig att inse att jag hade fel. För liberalen är individens rätt att existera i fred och få tala och tänka fritt det heligaste. Tidigare tyckte jag som många inom svensk vänster gör nu: det är viktigt hur man låter. Tänk om någon tror att man är rasist eller islamofob om man kallar hedersvåld så?

Jag förstod inte förrän senare att det ligger en fruktansvärd själviskhet i att oroa sig för om någon tror att man är rasist. Spela roll. Att Fadime Sahindal mördades av hederskulturen är sant oavsett.

Sedan lärde jag känna flickan vars far hade försökt mörda henne. Hennes släktingar skickade arga meddelanden till mig och när vi gick igenom staden tittade vi över oss axeln så ingen av dem dök upp.

Plötsligt var det inte viktigt om någon kallade mig rasist på Twitter, eller att någon på Aftonbladet fick vatten på sin kvarn om att högern var främlingsfientlig.

När en människa du känner far illa spelar sådant skräp ingen roll. Det enda rätta är att arbeta för att Sverige ska vara en lika säker miljö för alla. Jag insåg att jag hade varit en riktigt dålig liberal.

Att det är viktigare att använda snälla ord än att samhället lyckas hjälpa den som behöver det mest är en perversion nära rasism i sitt resonemang. Ord får inte vara viktigare än människor.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons