Annons

Att sätta läppstift på en gris

Opinion Tony Schwartz är spökskrivaren bakom Donald Trumps bästsäljare The Art of the deal. I dag menar Schwartz att det är hans skuld att en osympatisk man med ett underskott av empati närmar sig presidentposten.
Opinion • Publicerad 20 juli 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Tony Schwartz är spökskrivaren bakom Donald Trumps bästsäljare The Art of the deal. Det osannolika samarbetet började när den vänstersympatiserande journalisten skrev en artikel om Trump som hänsynslös exploatör. Trump älskade den, eftersom den fick mycket uppmärksamhet. I dag menar Schwartz att det är hans skuld att en osympatisk man med ett underskott av empati närmar sig presidentposten. Han berättar ärligt för The New Yorker att han samarbetade med Trump för den höga ersättningens skull och redigerade bort besvärande detaljer. Bland annat doldes att Trump var svårt skuldsatt. ”Jag satte läppstift på en gris”, menar Schwartz.

Är Trump en dålig presidentkandidat och olämplig som ledare? Eller är det värre? På frågan om vad han skulle kallat en bok om Trump i dag svarade han ”Sociopaten.” Schwartz tar upp en farlig brist på impulskontroll och självinsikt. Trump vill vinna varje tävling och inget annat spelar roll. Schwartz hävdar att han mycket väl kan få för sig att använda kärnvapen.

Schwartz lär ha fått mycket kritik för samarbetet och kanske försöker han rädda lite av sitt anseende nu. Kommer bikten att ha effekt på Trumps kampanj? Det kommer inte att ha det på Trump själv – om man får tro Schwartz. Trump tror på sig själv även när han inte talar sanning. Han verkar att ha fått väljare att göra samma sak.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons