Annons

Dags för en hycklerikoll från höger

Opinion Öppna Moderater har bjudit in en hatpredikant, även om Milo Yiannopoulos inte predikar hat i religionens namn.
Opinion • Publicerad 20 juli 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Öppna Moderater har bjudit in en hatpredikant, även om Milo Yiannopoulos inte predikar hat i religionens namn. Öppna Moderater tyckte att det var intressant att höra hans åsikter även om man inte höll med om dem. Yttrandefrihet, helt enkelt.

”Hyckleri” är en utsliten fras i svensk samhällsdebatt, men i det här fallet är den en perfekt definition. Först skriker folk sig hesa av harm över att islamistiska predikanter hatar homosexuella och vill diskriminera kvinnor, särskilt från högerkanten. Sedan tänker man att det är lite kul att bjuda in en kille som kallar feminism för cancer och transpersoner hjärnskadade.

Annons

Yttrandefrihet är jättebra, liksom att lyssna på åsikter utanför mittfåran. Men så var det det här med skattepengar igen. Och med dubbelmoral. Det är ingen förmildrande omständighet att Yiannopoulos är homosexuell. Snarare kan man förvånas över att en person i minoritet i så extrem utsträckning saknar medkänsla.

Islamistiska hatpredikanter som bjudits in av radikaliserade eller oanande religiösa samfund har driftkraften att de tror att en gud sagt åt folk att leva på ett visst sätt. Yiannopoulos hatar feminister, transpersoner och svarta komiker i roliga filmer av oklara skäl. Han har nu blivit utkastad från Twitter för att ha trakasserat komikern Leslie Jones. Varför? Hans följare menar att det rör sig om konservatism. Rasism som belgiska kolonister från artonhundratalet skulle tyckt var för grov är varken konservatism eller yttrandefrihet, det är bara hat. Det innebär att de inte fattar vad yttrandefrihet är och att den begränsas, till exempel av hetslagstiftning, samt att det inte är en mänsklig rättighet att trakassera folk i privata fora. Antingen måste man säga nej till allt hat eller så får man låta islamister få skattepengar. Du kan inte välja vem som får lov att hata. Pride får skattepengar. De politiska partierna går runt på skattebetalarnas pengar. Inga skattepengar ska gå till hat, hets eller diskriminering. Hur svårt kan det vara?

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons