Annons

Mannen som stal världen

Opinion För fem år sedan sköt en feg man obeväpnade barn på en idyllisk ö och jublade som om det var en bragd. För fem år sedan slutade folk i Skandinavien tro att ondska var något som drabbade andra.
Opinion • Publicerad 22 juli 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

För fem år sedan sköt en feg man obeväpnade barn på en idyllisk ö och jublade som om det var en bragd. För fem år sedan slutade folk i Skandinavien tro att ondska var något som drabbade andra.

Det hölls en fin minnesceremoni för de fallna små demokraterna. De kommer aldrig att glömmas. Men man kan inte förgylla hundskit. Inga vackra åminnelser ändrar på det faktum att en vuxen man sköt obeväpnade barn och att världen svarade med att ge honom vad han ville ha: ett argare, fulare, grälsjukt samhälle där mänskliga rättigheter och medlidande inte är givna värderingar.

Annons

Nog skulle världen och Skandinavien så småningom kännas som den trygga plats det gjorde tidigare? Så blev det inte. ”Ensamma vargen”-attacker har blivit motbjudande och sorglig vardagsmat. Inga logiska försäkringar fungerar: bilolyckor är ett oändligt mycket större problem räknat i antal dödsoffer. Men bilolyckor skapar inte samma känsla av maktlöshet och vrede som dessa attacker.

För första gången har islamistisk terror gått om nationalistisk i frekvens i Europa. Islamister resonerar som han som sköt barn på Utöya: det bisarra ändamålet helgar de sjuka medlen. Så möts extremister när cirkeln sluts, till förvillelse lika. Arga män som hatar världen. För den drabbade spelar det liten roll om det sker under halvmåne eller svastika. Samhället låter sig terroriseras. Det är vårt största misslyckande.

Men för dessa barns skull, som lade sin fritid på att åka på läger med ett politiskt ungdomsförbund för att de ville arbeta för ett bättre samhälle, för demokrati och rättvisa, måste vi försöka bli bättre. Vi måste försöka stå emot terroriseringsförsöken, rädslan och vreden. Om vi kryper närmare skytten i vår syn på samhället, vad har de då dött för? Det är omänskligt att tänka sig att morden på 84 personer leder till just det som terroristen önskade sig. Vi måste bli bättre, för deras skull. Det är den enda värdiga minnesceremonin.

Ledarredaktion
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons