Annons

Skörden visar lägre nivåer än tidigare år

hässleholm Lantmännen spår att torkan har negativ påverkan.
Hässleholm • Publicerad 23 juli 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

De senaste två åren har den svenska skörden slagit nya rekord. Skördeutfallet för fjolåret blev hela 6,6 miljoner ton, vilket var det största på 25 år. Grödorna hade då mycket fina förutsättningar som bidrog till betydligt högre skördenivåer än tidigare år. Prognosen för årets skörd visar inte på några nya rekordnivåer.

Årets prognos på 5,26 miljoner ton är lägre än de senaste två årens skördar och också lägre än senaste femårssnittet. Det innebär att den svenska exporten sjunker till drygt 1,1 miljoner ton från 1,9 miljoner ton förra året.

Annons

Som oftast ser prognosen olika ut för de olika ut för de olika delarna av landet. Årets skörd har också varit svårprognosticerad, upplyser Lantmännen om i sitt pressmeddelande. Södra Sverige har fått mindre nederbörd än Mellansverige. Prognosen visar på lägre skörd än normalt i södra Sverige. Grödorna har påverkats av den torra våren i stora områden. Det har generellt sett varit torrt från maj och fram till midsommar, där grödorna inte har fått den nederbörd som de har behövt, säger Mikael Persson i pressmeddelandet, chef för spannmålsenheten. Den lägre skörden betyder också sämre intäkter för svenska lantbrukare på en internationell marknad som präglas av stora lager och pressade priser. Det finns fortfarande förutsättningar till bra proteinhalter i vete, som krävs för kvarnvete, men så länge grödan står på åkern är det osäkert hur resultatet blir vid skörd, menar Mikael Persson vid pressmeddelandet.

Paul Dring, regionchef Syd från Lantmännen berättar att det är höstrapsen som drabbas hårdast.

– Rapsen har inte fått den nederbörd och fukt som den behöver, så nivån på raps är i år under det normala, säger Paul Dring.

Ett annat problem som drabbar rapsen är insekter och detta är något som Christer Nilsson, på Norregård i Nävlinge har märkt av.

– De orsakar mer skador än vad man kan tro. På grund av värmen så kom de extra tidigt också, säger Christer Nilsson.

Christer Nilsson sköter om både vår- och höstraps, och spannmål. Under torrperioden från maj månad till midsommar vattnade han sina fält.

– Det är klart att man kan vattna, men det är ju rätt jobbigt att hålla på med och inte särskilt bra, säger han.

Men tack vare de skurar som kommer under sommaren har grödorna fått en chans att rätta till sig, säger Christer Nilsson.

– Här i Nävlinge har det kommit runt 160 millimeter, så det är ju inte ren katastrof med torkan, säger han.

Han ser fram emot en bra skörd.

Annons

– Nu när det blir bra väder så kommer grödorna att mogna, säger han.

En annan lantbrukare är Bo Andersson från Tormestorp. Han odlar raps och vete, som påverkas hårt av torka.

– Det är en del stora områden som är hårt drabbade, säg ungefär 60-70 procent, säger Bo Andersson.

Han har ännu inte börjat skörda, så än är det svårt att spekulera i hur årets skörd kommer att bli.

– Det får vi se när det är klart, men det kommer nog vara mindre än vanligt. Men så är det att vara lantbrukare, ibland går det bra och ibland inte, säger han.

Cajsa Bengtsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons