Annons

80-åringens vädjan: Låt mig behålla pistolen

Osby/Älmhult När Killebergsbon i 80-årsåldern kände sig hotad av en grupp män i Älmhult tidigare i år visade han dem att han var beväpnad med en pistol. Förundersökningen om ofredandet lades ner, men efter incidenten beslagtog polisen två pistoler från mannen. Han har nu överklagat beslutet och vill ha tillbaka sina vapen då han efter händelsen känner sig otrygg varje gång han vistas i grannkommunen.
Osby • Publicerad 25 juli 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Mordhoten eskalerade under en incident i somras, berättar Osbybon. Vid det tillfället tog det omkring sex timmar från dess att han ringde till polisen tills dess att en patrull dök upp och kunde skriva anmälan. Arkivbild
Mordhoten eskalerade under en incident i somras, berättar Osbybon. Vid det tillfället tog det omkring sex timmar från dess att han ringde till polisen tills dess att en patrull dök upp och kunde skriva anmälan. Arkivbild

Historien har sin början den 24 februari i år och utspelar sig på parkeringen utanför Willys i Älmhult. Efter att mannen, som är i 80-årsåldern och hemmahörande i Killeberg, just parkerat där ska tre för honom okända personer dykt upp och bland annat fotograferat hans nummerskylt.

Killebergsbon ska då ha gått ur bilen och visat männen att han hade en tårgaspistol sittandes i hölstret på livremmen, för att sedan ringa polisen. Innan de hann komma till platsen upplevde mannen att den bil som de tre personerna färdades i, samt ytterligare två bilar, cirkulerade runt honom.

Annons

Förundersökningen om ofredandes lades ner då tillräcklig bevisning saknades. Däremot beslagtog polisen två tårgaspistoler från 80-åringen och återkallade hans tillstånd att bära vapen.

Tillståndet för tårgaspistolen fick han utfärdat 1964 då han arbetade med att köra värdetransporter åt Posten. 1968 gick tillståndet ut, men han tilläts då plugga den ena pistolen för att behålla den som minne.

Nu har mannen överklagat beslutet att ta ifrån honom hans vapen. Han menar att han kände sig hotad av männen och att han sedan händelsen på parkeringen ”hela tiden känt sig otrygg varje gång han är i Älmhult och särskilt på Willys”.

Polisens rättsavdelning ansåg dock inte att detta uppfyllde vapenlagstiftningens lämplighetskrav.

I sitt beslut skriver de att tillståndsgivning beträffande gaspistoler bör vara mycket restriktiv och tillstånd ”bör beviljas endast undantagsvis, när ett synnerligen starkt behov föreligger”.

Trots att mannen brutit mot vapenlagen döms han inte för något brott.

Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons