Annons

Mer nyanlända i Umeå efter ny lag

Nyheter Efter en ny lag som tvingar kommuner att ordna boende till nyanlända så har Umeå kommun tagit emot betydligt fler människor än förra året. SVT rapporterar att Umeå kommun hittills har tagit emot 131 nyanlända med uppehållstillstånd mellan första januari och sista juni i år.
Publicerad 25 juli 2016 • Uppdaterad 30 november 2021

Förra året tog Umeå kommun bara emot 26 stycken nyanlända med permanent uppehållstillstånd och skyllde på bostadsbrist. Men efter tuffare lagar från regeringen så har nu kommun bestämt sig för att skriva ett avtal med det kommunala bolaget Bostaden som nu avsätter 10% av sina lägenheterna till nyanlända.

Kommunalrådet Margareta Rönngren medger att det nya avtalet betyder att de som befinner sig i bostadskö får vänta lite längre.

- I dag får man en lägenhet efter fyra till fem år om man inte har särskilda krav. Men visst, det blir något längre kötid på vissa lägenheter, säger Maria Söderholm till SVT.

NSK
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons