Annons

Skadegörelsen i parken går i vågor

Hässleholm • Publicerad 25 juli 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

– Innan stod sakerna framme med en vajer runt. Men folk lyckades bända loss stolarna från vajern och satte sig helt enkelt runt borden, säger hon.

Numera bär hon in och ut stolarna varje morgon och kväll. Hon får hjälp och säger att det egentligen inte är något större problem och att hon valt det själv. Men samtidigt är det frustrerande att sakerna inte fått vara i fred.

Annons

– Jag kunde fortsatt att lappa och laga stolar, men det ville jag inte. Man blir så förbannad och ledsen när man ser det på morgonen, säger hon.

Hon berättar att det var vanligt att folk satt och festade till tidig morgon och att hon inte vet hur mycket glas hon sopat upp genom åren.

– På morgnarna kunde här finnas flaskor, plastmuggar, sopor och halvdruckna groggar. Och det luktade förfärligt, säger hon.

Men det är inte bara möblerna som inte fått vara i fred. Hon berättar att hon varje dag går en rond runt husen och ser så att allt ser bra ut.

När Norra Skåne är på plats och träffar henne upptäcker hon att någon försökt bryta upp en ingång till torpargrunden, men misslyckats.

– Det här har hänt i natt. De hade blivit våta om fötterna om de lyckats, men det kunde väl vara rätt åt dem, säger hon.

Rolf Nilsson är kassör i hembygdsföreningen som också håller till i parken. Han berättar att även de varit utsatta för skadegörelse, men att det varit lugnare på sistone.

– Det kommer och går. Peppar peppar så har det varit lugnt nu i några månader, säger Rolf Nilsson.

Han berättar att det vanligaste är att de utsätts för fönsterkrossning.

– Stenar, flaskor eller liknande kastas. Det är inte inbrottsförsök utan rent okynnesbeteende.

Annons

– Det blir en massa extra arbete för oss ideella i hembygdsföreningen. Sen tär det på ekonomin också, i år har väl sönderslagna rutor och fönsterbågar kostat ungefär 7 000-8 000 kronor, säger han.

Både Eva Ahlkvist och Rolf Nilsson betonar att det varit lugnare på sistone, något de tror beror åtminstone delvis på att många rör sig i parken.

De menar också att polisen vet om problemet och har vidtagit åtgärder. Detta bekräftas av Staffan Rosén, kommunpolis.

– Vi har ju de här platserna som återkommer år efter år. Och där har ju patrullerna direktiv om att göra tillsyn, säger Staffan Rosén.

Staffan Rosén tror också att mängden människor som är ute och rör sig kan medföra att problemen minskar.

– Det är ett ganska belagt fenomen att ju fler ordentliga människor som är ute desto mindre inträffar det. Vuxna, nyktra och städade människor har en dämpande effekt, säger han.

bild 1/5
Hembygdsparken lockar många människor om sommaren.
Några av kaféets bord förvarar Eva Ahlkvist fortfarande ute om nätterna. Men majoriteten av möblerna, till exempel alla stolar, har hon numera inomhus.	 foto: Magnus Wahlström
Alla bord och stolar bärs in om natten utom några enstaka bord som noggrant förseglas med vajrar och lås.
Någon hade under natten försökt bryta sig in.
Skadegörelsen i parken kommer och går. I nuläget rör sig många i parken vilket har en lugnande effekt.  foto: Magnus Wahlström
Hembygdsparken lockar många människor om sommaren.
Några av kaféets bord förvarar Eva Ahlkvist fortfarande ute om nätterna. Men majoriteten av möblerna, till exempel alla stolar, har hon numera inomhus.	 foto: Magnus Wahlström
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons