Annons

Frias från mord i Degebergaåtal

degeberga En 43-årig man och en 38-årig kvinna döms till sex respektive fem års fängelse för att ha misshandlat en 67-årig man så svårt att han avled till följd av skadorna.
Publicerad 26 juli 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Domen, som meddelades av tingsrätten i Kristianstad på måndagen, beskriver misshandeln som synnerligen grov.

43-åringen och 38-åringen är gifta med varandra och hyrde en stuga i Degeberga stugby. De var bekanta med den 67-årige mannen, som också bodde i stugbyn och de umgicks med varandra nästan varje dag.

Annons

Den 27 januari i år hade de träffats under dagen. De fortsatte att äta och dricka tillsammans på kvällen. Efter det spårar det ur.

Av okänd anledning gick 43-åringen hem till 67-åringen någon gång under natten och bjöd hem honom till fest hos paret.

Efter en stund börjar han misshandla 67-åringen genom kraftiga knytnävsslag i ansiktet och genom att slå honom med en stol.

Kvinnan deltog i misshandeln genom att sparka på mannen och hälla varmt flytande stearin i hans ansikte och ögon.

Efter misshandeln ringde de dömda till SOS och sa att 67-åringen börjat att hota dem och angripit dem med kniv, vilket tvingade 43-åringen att försvara sig.

Åklagaren åtalade både mannen och kvinnan in första hand för mord och i andra hand för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.

Enligt tingsrätten handlade de båda åtalade tillsammans och i samförstånd i misshandeln av 67-åringen. 43-åringens förklaring om nödvärn avisas av tingsrätten.

Det finns inget i utredningen som ger stöd för att de dömda tänkte döda 67-åringen under misshandeln. Det finnes heller inget som visar att de skulle varit likgiltiga inför att han skulle dö. Därför kan de inte dömas för mord. Men hänsynslösheten som visades i misshandeln gör att de döms för den allvarligare formen av grov misshandel, som orsakade 67-åringens död.

Fängelsestraffens längd baseras på det allvarliga brottet och de dömdas psykiska tillstånd. 38-åringens kortare straff beror på att hon inte deltog lika mycket i misshandeln.

De dömda ska även betala skadestånd till offrets barn med 25 000 kronor vardera för sveda och värk, psykiskt lidande samt ersättning för begravningsblommor.

De dömda ska stanna kvar i häktet tills fängelsestraffet verkställs.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons