Annons

Fyra lamm dödade – jagades av hundar

Osby • Publicerad 26 juli 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Mellan den 13 juni och 25 juli har fyra av Elna Perssons lamm dödats efter att ha jagats av lösspringande hundar inne i naturreservatet.

Nu har hon gjort en polisanmälan. Enligt polisen rubriceras händelserna som misstänkt brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter.

Annons

Elna Persson har den senaste tiden fått telefonsamtal från närboende som kvällstid hört hundar skälla i reservatet. Och enligt henne har besiktningsmän från länsstyrelsen kunnat konstatera att det inte är rovdjur som har orsakat lammens död.

–Man kan inte bara släppa ut hundar så, för de jagar och fåren blir rädda, säger Elna.

– Men det är samtidigt många som är jätteduktiga och sköter sig. Det är aldrig några problem dagtid i reservatet, det är kvällar som det har hänt.

Näset är ett 15 hektar stort kommunalt naturreservat vid Osbysjöns östra sida.

Förra sommaren testade Elna Persson för första gången att ha sina lamm på bete i reservatet. Det har fungerat utmärkt fram till i sommar, då hon gång på gång fått sina lamm dödade.

Senast i måndags hittades ett lamm drunknat, som troligtvis har jagats ner i vattnet. Då fattade hon beslutet att ta lammen från området.

Nu betar lammen i stället i närheten av hennes hem. Ett tryggare alternativ i nuläget, enligt Elna.

– Det gick inte längre. Första gången tänkte jag att det var en engångsföreteelse, att det är något som kan hända. Men när det blev fler gånger, och nu en fjärde gång, då tänkte jag att nu ger jag fan i det rent ut sagt.

– Jag släpper inte dit djuren igen, inte i år i alla fall. Inte när det är sådana här problem.

På sikt ser Elna Persson en risk att händelserna som inträffat i sommar avskräcker andra från att ha sina djur på bete på Näset.

Annons

– Och då kommer ju reservatet tyvärr att växa igen totalt, säger hon.

bild 1/2
Elna Persson.foto: privat
Lamm dödat i Näsets naturreservat. Foto: privat
Elna Persson.foto: privat
Lamm dödat i Näsets naturreservat. Foto: privat
Nils Jönsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons